ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Recentul comunicat al Ministerul Sănătății privind izbucnirea unei epidemii de rujeolă în România a pus pe jar părinții și opinia publică.

Unii dintre acești părinți au contactat Ministerul Sănătății, trimițând pe adresa ministerului condus de Vlad Voiculescu o solicitare de informații publice, pe baza Legii 544/2001.

Solicitarea, care a fost trimisă și pe adresa ActiveNews, cere accesul părinților la următoarele informații privind cazurile pe care Ministerul le-a menționat în comunicatul dat publicității: 

1)     Statusul vaccinal al tuturor cazurilor diagnosticate cu rujeolă;

2)     Còpiile tuturor analizelor de confirmare de laborator a diagnosticului de rujeolă la toate cazurile (anonimizate) 3)     Denumirea și prospectele kiturilor/testelor  utilizate pentru izolarea virusului rujeolic în cadrul procedurii de confirmare a diagnosticului de rujeolă;

4)     Protocolul de laborator pentru izolarea virusului rujeolic;

5)     Analiza genetică a virusului rujeolic izolat în fiecare caz, din nazofaringe sau urină;

6)     Publicațiile oficiale internaționale (cu indicarea paginilor) cu privire la standardizarea/etalonarea științifică internațională a tuturor kiturilor/testelor de laborator pentru virusul rujeolic, indiferent de firma producătoare;

7)     Analiza moleculară completă a virusului rujeolic izolat;

Publicațiile științifice (cu indicarea paginilor) unde a fost efectuată prima izolare a virusului rujeolic cu experimentele de control negativ adecvate, împreună cu purificarea, fotografierea in vivo și in vitro a virusului rujeolic, precum și caracterizarea biochimică a tuturor acizilor nucleici". 

Persoanele fizice, dar și asociațiile au la dispoziție următorul model pentru a trimite o cerere similară Ministerului Sănătății. Modelul de solicitare se poate descărca de-aici. Cererile pot fi trimise la sediul Ministerului, la adresa 

Intr. Cristian Popișteanu, nr. 1-3, sector 1,cod 010024, București sau la prin email la : presa_ms@yahoo.com presa@ms.ro  sau  cetedoare@ms.ro.
 
Solicitările trebuie completate cu toate datele de identificare ale solicitantului, cererile anonime nefiind luate în considerare.