ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jumătate din parizerul analizat conține piele de pasăre, emulsie din șorici, zgârciuri, cartilagii și până la 19 aditivi. 73% din parizerul analizat are gust intensificat cu monoglutamatul de sodiu și este colorat cu extract de gândaci.
 
Sunt concluziile la care a ajuns Asociația Pro Consumatori (APC), care a achiziționat din hipermarketuri/supermarketuri 52 de tipuri de parizer, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestor produse și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.
 
Au fost analizate sortimente de parizer fabricate/distribuite de către: Facos, Meda, Agricola, MegaFood-Com, Aldis, Reinert, DiaVist, Recunoștința Prodcom, Pick Ungaria, Ifantis, Perfect Poultry Slovenia, CrisTim, Zimbo Ungaria, Auchan, AIA Italia, Cora, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Perutnina Slovenia, Matache Măcelaru, Caroli, Goodies Meat Production, Rewe și Arterimpex.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

La fabricarea sortimentelor de parizer analizate s-au folosit următoarele ingrediente: emulsie din piele de pasăre, emulsie de șorici, carne de pui, carne de pui și de curcan separată mecanic, carne de pui dezosată mecanic, carne de pasăre separată mecanic, piept de pui, carne de curcan, piept de curcan, piele de curcan, piele de pui, grăsime de pasăre, grăsime de pui, carne de porc, pulpă de porc, carne de vită, slănină, șoric de porc, colagen, cașcaval, apă, făină de grâu, fibre de soia, fulgi dezhidratați de ardei, fibre de mazăre, fibre vegetale din soia și sfeclă de zahăr, izolat de soia, amidon cartofi, proteină animală din porc, proteină vegetală din soia, proteină vegetală hidrolizată, amidon, proteină din lapte, lapte praf, proteină din soia, sirop de glucoză, dextroză, lactoză, glucoză, zahăr, maltodextrină, proteină din soia, sare neiodată, sare cu nitriți, extract natural de boia dulce, extracte vegetale, ardei roșu, condiment de ardei, condimente, extracte din condimente.
 
În cele 52 de produse analizate s-au identificat 48 aditivi alimentari și alte substanțe.

Toate produsele analizate conțin aditivi alimentari, adică E-uri, de la 3 aditivi alimentari până la 19 aditivi alimentari.

La 85% din produsele analizate s-a folosit nitrit de sodiu, un conservant suspect.
La 79% din produsele analizate s-au folosit difosfați.
73% dintre produsele analizate sunt colorate cu carmin/E120/acid carminic, un colorant roșu strălucitor obținut dintr-o specie de insectă numită coșenilă.
La 73% dintre produsele analizate, gustul și aroma au fost potențate cu monoglutamat de sodiu.
La 54% dintre produsele analizate s-a folosit carne de pasăre separată mecanic (carne de pasăre separată mecanic, carne de pui și curcan separată mecanic, carne de pui separată mecanic și carne de curcan separată mecanic), iar la 38% dintre acestea nu se precizează cantitatea de carne de pasăre separată mecanic folosită la realizarea acelor sortimente.
La 50% dintre produsele analizate s-a folosit caragenan, un agent de îngroșare suspect de apariția anumitor afecțiuni medicale.
La 37% din produsele analizate s-a folosit eritorbat de sodiu.
La 33% din produsele analizate s-au folosit trifosfați.
La 27% din produsele analizate s-a folosit acetat de sodiu.
La 25% din produsele analizate s-a folosit ascorbat de sodiu.
La 23% din produsele analizate s-a folosit gumă guar, respectiv polifosfați.
La 19% din produsele analizate s-a folosit acid citric. La 19% din produsele analizate nu apare menționată în lista ingredientelor cantitatea de carne folosită la fabricarea acelui sortiment de parizer.
La 18% din produsele analizate s-au folosit citrați de sodiu.
La 15% din produsele analizate s-a folosit gumă xantan.
La 13% din produsele analizate s-a folosit izoascorbat de sodiu.
La 12% din produsele analizate s-a folosit tartrat de sodiu, respectiv lactat de calciu.
La 8% din produsele analizate s-a folosit alginat de sodiu, respectiv mono și digliceride ale acizilor grași.
La 8% din produsele analizate s-a folosit sulfat de calciu.
 
Top 10 mărci de  parizer după conținutul de carne

Kaufland Classic (parizer de porc. Delicatesă germană Lyoner) / Germania cu 84% carne de porc și 4 aditivi;
Zimbo (parizer țărănesc cu ardei) / Ungaria cu 80% carne porc și 6 aditivi;
Apetit (parizer porc / 5 aditivi, parizer cu ardei / 6 aditivi) cu 63% carne de porc;
Apetit (parizer pasăre / 4 aditivi / 60% carne de pasăre; parizer țărănesc piept de pui /6 aditivi / 60% carne piept de pui), Baroni (parizer de pasăre / 9 aditivi / 60% carne pui)
Auchan (parizer piept de pui / 8 aditivi / 57% piept de pui);
Casa Gustului (parizer cu ardei / 8 aditivi / carne porc 55%);
Gustoso (parizer țărănesc cu piept de pui / 9 aditivi/ 54% piept de pui), Baroni (parizer țărănesc cu piept de pui / 9 aditivi / 54% carne din piept de pui), Casa Gustului (parizer de porc / 8 aditivi / 54% carne de pui);
Baroni (mini parizer cu pui / 8 aditivi/ 52% carne de pui; parizer cu ardei / 9 aditivi/ 52% carne de porc; parizer cu carne de porc / 9 aditivi / 52% carne de porc);
Facos (parizer cu pui /5 aditivi / 51% carne pasăre), Aldis (mini parizer cu pui / 4 aditivi / 51% carne de pui)
Pick (parizer de porc / 5 aditivi / 50% carne de porc) Aldis (parizer porc / 4 aditivi / 50% carne de porc), Facos (parizer cu porc / 6 aditivi / 50% carne porc).

Top 10 mărci de parizer după numărul de aditivi alimentari: 

DiaVist (parizer cu șuncă) conține 19 aditivi;
DiaVist (parizer cu pasăre și porc) conține 16 aditivi;
DiaVist (parizer cu carne de pui; parizer cu carne de curcan) conține 15 aditivi;
Fox (parizer mini) conține 13 aditivi;
Matache Măcelaru (parizer țărănesc), Carrefour (parizer feliat, parizer cu ardei) conțin 11 aditivi;
Reinert (parizer feliat) conține 10 aditivi;
Gustoso (parizer țărănesc cu piept de pui), Baroni (parizer cu ardei, parizer cu carne de porc, parizer țărănesc cu piept de pui, parizer de pasăre), Pofta Bună (parizer cu carne de pasăre) conțin 9 aditivi;
Auchan (parizer piept de pui), Carrefour (parizer cu pasăre), Casa Gustului (parizer cu ardei, parizer de porc), Baroni (mini parizer cu pui), Meda (parizer țărănesc, parizer țărănesc cu piept de pui) conțin 8 aditivi alimentari;
Campofrio (parizer cu pasăre), Caroli (parizer cu pasăre), Fox (parizer cu piept de pui), Benedek (parizer cu ciuperci), Poftă Bună (parizer cu carne de porc, parizer Familia), DiaVist (Suprem. Parizer favorit) conțin 7 aditivi;
Cris-Tim (miniparizer cu pui), Auchan (parizer cu carne de pui, parizer cu carne de porc), Alpinia (miniparizer cu pui), Apetit (parizer cu ardei, parizer țărănesc piept de pui), Matache Măcelaru (parizer cu vită), Zimbo (parizer țărănesc cu ardei), Ifantis (parizer cu carne de curcan), Facos (parizer cu porc).

„Din păcate, parizerul comercializat în hipermarketuri nu mai are nimic din consistența, savoarea, gustul și elementele nutritive ale acestui tip de preparat așa cum era fabricat în urmă cu câteva decenii. Dintr-un preparat cu o structură fină care se obținea numai din carne de vită de calitatea I, slănină de porc, piper și sare, astăzi cele mai multe sortimente se fabrică din emulsie de șorici/piele de pasăre, tendoane, cartilagii, amidon, soia, apă și chimicale din belșug”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte al APC România. 

Soluții pentru cei ce vor parizer bun

Ce se poate face de către consumatorul care apreciază parizerul și este mult legat de acest produs prin obișnuința consumului încă din copilărie? Două alternative se pot discuta: descoperirea parizerului „adevărat" la vreun producător serios și dispus să mențină rețeta pe termen lung sau prepararea parizerului în casă.

A doua posibilitate este accesibilă doar pentru un segment de consumatori, aceia care au posibilități să producă eficient parizer în bucătăria lor (evident, acest lucru nu se potrivește celor ce trăiesc singuri, ori sunt vârstnici, ori trăiesc în spații închiriate etc.), știu să gătească și găsesc plăcere în gătit. Acestora le sunt folositoare nenumăratele rețete de parizer care sunt cuprinse în cărțile de bucate și care circulă larg pe Internet.