ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Deputaților a adoptat, decizional, proiectul care prevede că furnizorii de servicii medicale de specialitate pot înregistra, stoca și prelucra datele colectate din activitatea proprie, potrivit stiripesurse.ro. Legea merge la promulgare.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 138 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Intervenția legislativă vizează ca furnizorii de servicii medicale de specialitate să înregistreze, stocheze, prelucreze și să transmită, atât în formă tipărită, cât și în formă electronică, datele colectate rezultate din activitatea proprie.

În expunerea de motive a propunerii legislative, inițiatorii precizează că sectorul serviciilor de sănătate din România a înregistrat progrese oarecum modeste în domeniul informatizării, digitalizării și utilizării informațiilor medicale.

„Este cunoscut faptul că, în domeniul medical din România, sunt generate zilnic/lunar/anual volume uriașe de date care pot genera informații deosebit de utile pentru creșterea eficienței unor tipuri de tratamente, care pot diminua suferința pacienților și pot sprijini și urgenta procesul de vindecare. În contextul actual, în care Guvernul României depune eforturi semnificative pentru accelerarea proceselor de digitalizare a tuturor serviciilor publice, se impune conturarea unui cadru coerent de politici publice în domeniul sanitar care să permită utilizarea, în condiții de maximă siguranță, a informațiilor provenite din activitatea sistemului medical național”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Pe 20 septembrie, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, votul Camerei Deputaților a fost decizional și astfel legea merge la promulgare.