ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste două miliarde de persoane trăiesc în zonele în care există riscul răspândirii virusului Zika, potrivit unui studiu care include hărți detaliate prezentat de publicația eLife, citată de BBC, conform Mediafax.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat Zika urgență medicală pe 1 februarie, iar săptămâna trecută Centrul american pentru Controlarea și Prevenirea Bolilor a confirmat existența unei legăturii între Zika și microencefalie, malformație care apare la nou-născuți sub forma unui cap subdezvoltat, ceea ce duce la grave probleme de sănătate și chiar la decesul acestora. Studii recente susțin că ar exista legături și între virusul Zika și sindromul Guillain-Barre, care poate determina paralizie temporară.

Conform ultimelor cercetări, s-a dovedit mult mai complicată cartografierea zonelor în care se poate răspândi Zika decât definirea locurilor în care poate supraviețui.

"Sunt primele hărți care intregrează datele pe care le avem despre Zika - hărțile anterioare erau bazate pe teoria că virusul Zika se comportă ca dengue sau chikungunya", a declarat Olivier Brady de la Universitea Oxford, unul dintre cercetătorii participanți la realizarea respectivelor hărți.

 "Suntem primii care adaugă detalii precise despre condițiile geografice și de mediu pe care le avem la dispoziție în cazul Zika", a adăugat Brady.

Identificând zonele în care Zika se poate dezvolta, cercetătorii ar putea anticipa zonele în care virusul s-ar răspândi. Cercetătorii au confirmat ipoteza potrivit cărei vaste arii din America de Sud, centrul actualei epidemii, sunt supuse riscului de răspândire. Dar și zone întinse din Africa și Asia sunt vizate de acest risc.

"Țânțarii (Aedes) sunt doar una dintre condițiile necesare răspândirii virusului Zika, dar există o varietate de alți factori", a precizat Brady, adăugând că "trebuie să fie suficient de cald ca virusul Zika să se multiplice înăuntrul țânțarilor-gazdă și o populație suficient de mare pentru a fi transmis".

Cu toate acestea, studiul nu poate răspunde întrebării de ce nu au fost raportate încă atât de multe cazuri. Una dintre explicații este că populația a devenit inumă la acest virus, pe fondul numărului mare de cazuri, iar o alta că mulți dintre pacienți să fi fost diagnosticați greșit cu alte infecții precum malaria sau febra dengue.

Europa nu pare a fi afectată prea mult de această epidemie, ceea ce s-ar putea schimba dacă sunt identificate și alte specii de țânțari care pot transmite virusul Zika.