ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O evaluare sistematică ce trece în revistă 2.168 de studii care au analizat efectele adverse ale purtării măștilor în timpul pandemiei de COVID-19 a constatat că această practică a avut consecințe negative asupra sănătății, provocând inclusiv mâncărime, dureri de cap și scăderea aportului de oxigen.

„Am găsit efecte semnificative atât în legătură cu măștile chirurgicale medicale, cât și cu măștile N95, cu un impact mai mare în cazul celor din urmă”, arată evaluarea, publicată în „Frontiers in Public Health” pe 5 aprilie 2023. O meta-analiză a mai multor studii, citată de Epoch Times, a constatat că durerea de cap a fost „cel mai frecvent simptom” în rândul purtătorilor de măști, cu o prevalență de 62% în utilizarea măștilor generale și de până la 70% în cazul măștilor N95. Dificultăți de respirație a fost observate la 33% dintre utilizatorii măștilor generale și la 37% dintre utilizatorii măștilor N95.

În timp ce 17% dintre purtătorii de măști chirurgicale au experimentat mâncărime, procentul a fost de 51% în rândul utilizatorilor de N95. Prevalența acneei în rândul purtătorilor de măști a fost de 38%, iar iritații ale pielii au fost observate la 36%. S-a constatat că amețelile au fost predominante la 5% dintre subiecți.

„Măștile au afectat absorbția de O2 și eliberarea de CO2 și au compromis compensarea respiratorie”, se arată în meta-analiză. „Deși duratele evaluate de purtare sunt mai scurte decât utilizarea zilnică/prelungită, rezultatele confirmă în mod independent sindromul de epuizare indus de mască (MIES) și disfuncții fizio-metabolice. MIES poate avea consecințe clinice pe termen lung, în special pentru grupurile vulnerabile.”

Reducerea absorbției de oxigen și împiedicarea eliberării de dioxid de carbon au fost identificate ca fiind mai semnificative în rândul utilizatorilor de măști N95. Reinhalarea continuă a dioxidului de carbon are ca rezultat „deplasarea la dreapta a curbei de saturație a hemoglobinei-O2”.

Evaluarea mai arată că mai multe simptome cauzate de purtarea măștii ar putea fi interpretate greșit ca simptome de COVID lung. „În orice caz, posibilul MIES contrastează cu definiția OMS a sănătății”, se arată în analiză, referindu-se la Organizația Mondială a Sănătății.

Analiza sugerat că efectele secundare ale măștilor trebuie evaluate pe baza analizei risc-beneficiu. Dacă lipsesc „dovezile empirice puternice” care să demonstreze eficacitatea măștilor, studiul recomandă ca purtarea măștilor să nu fie obligatorie, „cu atât mai puțin impusă prin lege”.

Înainte de pandemia de COVID-19, datele existente cu privire la virușii respiratori au arătat că nu există nicio bază științifică care să arate că purtarea măștilor previne răspândirea acestora. „Toate studiile efectuate în lume până în 2020 au arătat că nu există nicio justificare pentru acest lucru”, a declarat Yoav Yehezkelli, specialist în medicină internă și locotenent-colonel în Forțele de Apărare ale Israelului, într-un interviu pentru Epoch Times în ianuarie.

De asemenea, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, precum și OMS emiseseră recomandări conform cărora nu este nevoie ca publicul larg să poarte măști, a subliniat el.

Însă, în 2020, după izbucnirea pandemiei de COVID-19, recomandările privind purtarea măștilor în întreaga lume s-au schimbat brusc, „fără a exista niciun nou argument științific care să confirme că are într-adevăr eficacitate împotriva infecțiilor respiratorii”.

O scrisoare deschisă, la care a contribuit și care a fost trimisă în decembrie către Israel Medical Association Journal a făcut trimitere la mai multe studii care arătau că purtarea măștilor poate să provoace mai mult rău, în cele din urmă.

Printre efectele negative potențiale sunt dureri de cap, dificultăți de respirație, scăderea nivelului de oxigen din sânge, creșterea nivelului de dioxid de carbon, dificultăți de concentrare și contaminare bacteriană. Acumularea de CO2 poate duce la oboseală, confuzie și somnolență, a menționat Yehezkelli.

Au existat, de asemenea, încercări de a suprima studiile care arată ineficacitatea măștilor. Un studiu din 2023 publicat în Cochrane Database of Systematic Reviews a arătat că purtarea măștilor a avut un efect „scăzut sau zero” în ceea ce privește transmiterea COVID-19.