ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Producătorii de medicamente amenință că vor retrage de pe piață peste 120 de tratamente inovative, fapt ce ar putea afecta 800.000 de pacienți, deoarece sunt nemulțumiți că ar putea tăia din nou din prețuri cu 30%, anunță Digi24.

Noua metologie îi va afecta cel mai mult pe pacienții cu boli cardiovasculare, conform unui studiu al producătorilor intarnaționali de medicamente.

De la 1 iulie, 28 de medicamente originale pentru bolile de inimă ar putea dispărea de pe piață, 19 pentru afecțiuni neurologice, dar și pentru cele endocrinologie și oncologie.

„E vorba de aplicarea noului ordin de prețuri la medicamente care dacă este aplicat în versiunea care există în momentul de față ar duce la setarea unui nou minim european al prețurilor la medicamente, companiile fiind nevoite să le retragă de pe piață datorită faptului că România este țară de referință pentru multe alte țări din UE,”, a declarat Călin Gălășeanu, președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Asta înseamnă că producătorii nu vor să mai ieftinească cu 35% prețul medicamentelor, iar acest lucru se vede deja de câteva luni, de când anumite medicamente nu se mai găsesc.

„Fiind mai ieftine, se produce fenomenul de export paralel. Sunt vândute de pe piața românească, preluate de anumiți distribuitori și duse pe piețe internaționale. Preferăm să plătim ceva mai mult, dar să găsim medicamentul. Acum, oricum plătim mult mai mulți bani pentru că trebuie să mergem în Ungaria, în Bulgaria, în Austria, în Germania”, a declarat Vasile Barbul de la Asociația Națională pentru Protecția Pacienților.

Ministerul Sănătății a precizat că situația va fi sub control în cazul în care va exista o eventuală criză a medicamentelor.

„Există cadru legislativ prin care Ministerul Sănătății să intervină în situațiile în care se constată că un anumit produs lipsește de pe piață: fie este înlocuit cu un medicament generic, fie cu alt medicament din clasa lui terapeutică, fie se va realiza o achiziție rapidă prin procedura de nevoi speciale”, a precizat Ministerul Sănătății.