ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pfizer a fost acuzată, de Autoritatea Farmaceutică din Marea Britanie, un organism de monitorizare a produselor farmaceutice, că „a adus discreditare” industriei, după ce directorii executivi au promovat pe rețelele sociale vaccinul Covid-19 „fără licență”, relateaza The Telegraph

Potrivit organismului, compania a încălcat de cinci ori codul normativ, inclusiv prin afirmații înșelătoare, nerespectarea înaltelor standarde și promovarea unor medicamente fără licență.

O hotărâre a organului de monitorizare, Prescription Medicines Code of Practice Authority (PMCPA), se referă la o plângere cu privire la un mesaj postat pe X în noiembrie 2020 de către angajați superiori de la Pfizer.

Plângerea atrăgea atenția cu privire la „utilizarea greșită a rețelelor de socializare de către Pfizer pentru a-și promova în mod înșelător și ilegal vaccinul Covid”, potrivit hotărârii.

Ei au susținut că un astfel de „comportament inadecvat” pe rețelele de socializare a fost „și mai răspândit” decât credeau ei și „s-a extins până la vârful operațiunii lor din Marea Britanie”.

Plângerea s-a axat pe o postare pe X a dr. Berkeley Phillips, directorul medical al Pfizer UK. Acesta a distribuit o postare de la un angajat al Pfizer din SUA care menționa: 

„Vaccinul nostru candidat este eficient în prevenirea Covid-19 în proporție de 95% și eficient în proporție de 94% pentru persoanele de peste 65 de ani. Vom depune toate datele noastre la autoritățile sanitare în câteva zile. Mulțumim fiecărui voluntar din studiul nostru clinic și tuturor celor care luptă neobosit împotriva acestei pandemii.”

Alți patru angajați de la Pfizer, inclusiv un coleg „senior”, au publicat același mesaj.

Hotărârea PMCPA a menționat că acest mesaj conține informații „limitate” despre eficacitatea vaccinului și nu conține nicio informație cu privire la siguranță și nicio referire la evenimente adverse.

Potrivit PMCPA, aceste postări pe rețeaua de socializare au dus la „diseminarea proactivă pe Twitter a unui medicament fără licență către profesioniștii din domeniul sănătății și către publicul din Marea Britanie”.

Un purtător de cuvânt al Pfizer UK a afirmat că compania „recunoaște și acceptă pe deplin problemele evidențiate în această hotărâre PMCPA”, adăugând că „îi pare profund rău”.

Este a șasea oară când Pfizer este mustrată de autoritățile de reglementare pentru promovarea vaccinului Covid-19.

O decizie a organului de supraveghere, din noiembrie 2022, a constatat că directorul executiv al Pfizer a făcut declarații „înșelătoare” despre vaccinurile pentru copii. 

În urma unei plângeri din partea grupului de campanie UsForThem, PMCPA a constatat că Pfizer a indus publicul în eroare, a făcut afirmații nefondate și nu a prezentat informațiile într-un mod echilibrat.

Trei dintre celelalte cazuri Pfizer au fost legate de postări pe LinkedIn, una cu afirmații făcute într-un comunicat de presă și cealaltă legată de postări pe X.

Pentru cea mai recentă serie de încălcări, companiei Pfizer i s-au impus cheltuieli administrative de 34.800 de lire sterline.

Ben Kingsley, șeful afacerilor juridice la UsForThem, a declarat: „Este uimitor de câte ori directorii executivi ai Pfizer au fost găsiți vinovați de infracțiuni grave constând în încălcarea reglementărilor – inclusiv cea mai gravă infracțiune dintre toate conform Codului de practică al Regatului Unit.” „Cu toate acestea, consecințele pentru Pfizer și pentru persoanele vinovate continuă să fie derizorii”, a adăugat el.