ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primul caz de infectare cu virusul Zika a fost confirmat marți în România, fiind vorba de o femeie de 27 de ani, din București, care a fost internată timp de două zile la Spitalul Victor Babeș din Capitală, anunță Mediafax.

 Femeia se întorsese dintr-o excursie în Martinica, iar a doua zi s-a prezentat la spital cu simptome precum febră ușoară, erupții pe piept și pe brațe. Tânăra a fost internată timp de două zile, după care a fost externată, fiind în afara oricărui pericol.

Tânăra este din Sectorul 6 al Capitalei și a ieșit din spital după ce simptomele nu mai erau prezente, au anunțat oficialii Ministerului Sănătății.

„Cazul este unul izolat, legat de o călătorie pe care a efectuat-o într-o zonă cu transmitere activă a virusului”, a explicat Laurențiu Colintineanu. Potrivit acestuia, nu este vorba despre o infectare pe teritoriul României, ci despre un caz de import din zone de risc. Probele de la tânăra pacientă au fost prelevate la Victor Babeș și au fost analizate atât în laboratorul spitalului, cât și la Institutul Cantacuzino. Diagnosticul a fost confirmat în sensul în care istoricul de călătorie într-o zonă cunoscută cu potențial de transmitere, simptomele și rezultatele analizelor susțin diagnosticul de infectare cu Zika.

 Conform unui comunicat de marți al Ministerului Sănătății, "persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să știe că virusul Zika se poate transmite prin ințepătură de țânțar, dar și prin contact sexual".

„Înțelegem că vestea poate provoca îngrijorări. Se transmite în special prin înțepătură de țânțar, iar în România există acest tip de țânțar”, a spus Colintineanu. De asemenea, virusul se transmite și prin relații sexuale, prin sânge. Ministerul Sănătății spune, însă, că riscul de transmitere a virusului Zika pe teritoriul României este minim.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății a ținut să sigure că virusul nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu pielea.

Medicii au informat-o deja pe pacientă care sunt măsurile pe care trebuie să le ia, iar persoanele care merg la Jocurile Olimpice au fost rugate să-și monitorizeze starea de sănătate.

Ministerul Sănătății a informat Centrul European pentru Controlul și Prevenția Bolilor Transmisibile despre apariția acestui caz izolat. De asemenea, Ministerul Sănătății este în contact și cu Organizația Mondială a Sănătății.