ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un studiu al unui ONG american, National Academy of Medicine, arată că numai în Statele Unite sunt cheltuite anual 200 de miliarde de dolari pe tratamente care nu au niciun efect, anunță Digi 24.

Pentru unele afecțiuni, medicamentele prescrise de medici sunt practic inutile, în timp ce în altele ajută doar un număr mic de pacienți, iar aceștia încearcă pe rând tratamentele cu cea mai mare șansă de reușită până când găsesc un tratament care are efect.

Medicamentele nu funcționează la fel pentru toți pacienții, iar în lume se cheltuiesc anual sute de miliarde de euro pe tratamente inutile.

În 1988, epidemiologii Andreas Laupacis, David Sackett și Robin Roberts au realizat un sistem de măsurare a eficienței medicamentelor. Este o formulă statistică ce determină numărul persoanelor care trebuie ia un medicament pentru ca una singură să fie ajutată. În mod ideal, raportul este de unu la unu. Fiecare persoană care ia tratamentul este ajutată.

Însă nu există medicamente atât de eficiente. Potrivit unei estimări a gigantului farmaceutic GlaxoSmithKline, 90% dintre medicamente ajută cel mult jumătate dintre pacienți.

De exemplu, în cazul bronșitei, antibioticele nu grăbesc deloc vindecarea. Doar o singură persoană din 2000 evită un infarct cu ajutorul aspirinei. Iar statinele, medicamentele vedetă în tratarea nivelului ridicat al colesterolului își fac efectul la doar o persoană din 300 tratate.

”300 de persoane trebuie sa ia medicamentul timp de un an pentru evitara unui infarct sau a unui accident vascular. Probabil ca te gândești „ în regulă, am o șansă din 300 să îmi cobor colesterolul. De ce nu, doctore? Da-mi rețeta". Dar ar trebui să te gândești la altă statistică. Efectele adverse. Pentru acest medicament, efectele adverse apar la 5% dintre pacienți”, a precizat neurochirurgul Daniel Levitin.

Ceea ce înseamnă ca sunt șanse mai mari să te îmbolnavești și mai rău decât sa te vindeci. Medicii încearcă să găsească un echilibru între șansele de vindecare și riscuri, însă nu au întotdeauna succes.