ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul Legii vaccinării prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimțământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancțiunile pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor merge de la avertisment și până la amenzi de 10.000 de lei.

La înscrierea în unitățile de învățământ va fi solicitată o adeverință care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizați. 
  
Ministerul Justiției este de părere că proiectul legii vaccinării obligatorii a copiilor, elaborat de către Ministerul Sănătății, nu instituie norme suficient de clare și previzibile, în acord cu exigențele impuse în acest sens de jurisprudența Curții Constituționale, ceea ce ar putea duce la apariția unor vicii de neconstituționalitate și, în plus, consideră că draftul de act normativ ar putea afecta dreptul fundamental al persoanei de a dispune de ea însăși, prevăzut de Constituție, scrie Profit.ro.

Aceste considerații ale Ministerului Justiției sunt menționate în avizul Consiliului Legislativ asupra proiectului legii vaccinării obligatorii, document datat 10 august 2017. Guvernul a aprobat proiectul pe 9 august.

  • Consiliul Legislativ este organ consultativ de specialitate al Parlamentului ce are ca principale atribuții avizarea proiectelor de acte normative și ținerea evidenței oficiale a legislației României.

Consiliul Legislativ afirmă că în actul emis de Ministerul Justiției se recomandă a se analiza în ce măsură, prin soluțiile normative preconizate, pot fi create premisele afectării dreptului persoanei de a dispune de ea însăși prevăzut la art. 26 din Constituție, ministerul recomandând în acest sens să se aibă în vedere art. 53 din Legea fundamentală privind condițiile în care se poate realiza restrângerea exercițiului unor drepturi sau a unor libertăți.