ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 12:00 Sute de persoane sunt prezente la manifestația organizată pentru a se protesta împotriva legii vaccinării obligatorii.

Unul dintre organizatori, prof. univ. Costel Stanciu, Președintele Asociației Pro Consumatori, spune că legea, în forma sa actuală, este de factură totalitară și nu respectă Constituția României.

„Am organizat această formă de protest pentru a atrage atenția parlamentarilor că suntem împotriva legiferării obligativității vaccinării, legea fiind una de esență totalitaristă. Ea oferă posibilitatea Ministrului Sănătății să declare o situație epidemiologică oricând și deci să instituie vaccinarea obligatorie a întregii populații, deci ne putem aștepta, ca anul viitor, întreaga populație a României, inclusiv adulții, să ne trezim vaccinați obligatoriu împotriva gripei.


Autoritățile pot declara epidemii care au mai existat, pentru care există vaccin și implicit să fim vaccinați cu un număr nedefinit de vaccinuri.

Pe noi ne deranjează asupra obligativitatea, în această formulă se încalcă articolul 22 din Constituția României, care prevede dreptul la viață, integritate și fizică. Nu vrem naționalizarea corpurilor noastre, practic asta s-ar întâmpla dacă legea trece în formula actuală”, a declarat Stanciu în exclusivitate pentru ActiveNews.ro.
 
Cristian Filip, președintele Alianței Părinților, se întreabă dacă România va deveni primul stat din Europa care va legifera obligativitatea vaccinării adulților și spune că soluția la eventuale epidemii nu este obligativitatea, ci sporirea încrederii populației în vaccinuri.
 
„Alianța Părinților susține, în Parlament, eliminarea termenului de obligativitate. Noi suntem pentru vaccinuri, dar pentru vaccinuri sigure, ori în momentul acesta, nimeni nu ne poate certifica faptul că vaccinurile care se propun populației române sunt sigure.

Atâta vreme cât aceste prospecte au prospecte pe care scrie șoc anafilactic și deces la efecte secundare, niciodată nu se poate legifera așa ceva. Trebuie să ținem cont de faptul că țări așa-zis civilizate și avansate precum Germania, Marea Britanie, Luxemburg, Finlanda, Suedia, Norvegia, etc, nu au instituit obligativitatea vaccinării. Dacă acești parlamentari ai noștri vor trece azi și mâine această lege, România va deveni primul stat din Europa care va avea obligativitatea vaccinării la adulți.

Câtă vreme cât marii specialiști ai lumii, reuniți în decembrie la Geneva, sub egida Organizației Mondiale a Sănătății, susțin că vaccinurile nu sunt sigure, că vaccinurile au o mare problemă, că au mari probleme în a promova vaccinurile, noi ce am putea să spunem altceva?

Ni se tot atrage atenția, se induce o panică în populație, cu gripa aviară, gripa porcină, acum coronavirus. Să nu uităm că dr. Streinu Cercel ne spunea că 2 milioane de oameni vor muri de gripa aviară. Acum, Streinu Cercel ne spune să stăm liniștiți, că scăpăm dacă ne spălăm pe mâini. Asta până anul viitor, când probabil va fi gata vaccinul împotriva coronavirusului și atunci vom fi obligați să ne vaccinăm cu toții.

În anii 90, când am avut acoperirea vaccinală de 96-97% am avut epidemie de rujeolă, la 23.000 de oameni, deci poporul român este bombardat cu o intensă mediatizare a așa-ziselor epidemii, pentru a se încolona spre vaccinare.

Nu putem fi de acord cu această lege. Nu trebuie să uităm ceva: În China există vaccinare obligatorie și să ni se explice și nouă cum de sunt năpădiți de acest Coronavirus. Deci soluția nu este obligativitatea, ci creșterea populației că aceste vaccinuri sunt sigure”, a spus Filip, în exclusivitate pentru ActiveNews.ro. 



ACTUALIZARE 02.03/ 10:24
Legea care introduce vaccinarea obligatorie este discutată, luni, în comisia de sănătate din Parlament, într-o ședință cu ușile închise. Camera Deputaților este for decizional, dar legea este aspru criticată. 

Reprezentanții mai multor organizații s-au adunat deja în fața Parlamentului pentru a protesta față de legea vaccinării obligatorii, care, dacă va trece de Camera Deputaților, va impune obligativitatea vaccinării. Ei cer ca părinții să fie lăsați să aleagă dacă doresc să-și vaccineze copiii.

Camera Deputaților, care este for decizional, ar urma să dea mâine un vot în plen asupra actului normativ.

 
Știrea inițială

Pe fondul isteriei declanșate de coronavirus și a readucerii în discuție a necesității adoptării Legii vaccinării obligatorii, Alianța Părinților din România a decis să organizeze un miting împotriva acestui act normativ. Potrivit unui anunț al asociației, mitingul va avea loc luni, 2 martie, în fața Palatului Parlamentului.

„Alianța Părinților îi cheamă luni, 2 martie 2020, la ora 9:45, la Palatul Parlamentului, în fața intrării de la Camera Deputaților, pe toți românii responsabili, pentru a-și manifesta dezacordul față de Legea obligativității vaccinării.
Această lege, anticonstituțională, obligă toți copiii și adulții să fie vaccinați de mai multe ori, în fiecare an, și oricând va decide un ministru (pus politic).
Țări europene civilizate, precum Germania, Marea Britanie, Austria, Olanda, Elveția, Luxemburg, Irlanda, Potugalia, Spania, nu au vaccinare obligatorie.
China are vaccinare obligatorie și e bântuită de coronavirus. Cu cât vom fi mai mulți, cu atât mai vizibili, iar glasul nostru va fi mai bine auzit”, se spune în comunicat.

Legea care prevede obligativitatea vaccinării copiilor se află pe masa deputaților și ar putea fi dezbătut în procedură de urgență. Proiectul de lege este blocat de mai bine de doi ani în comisiile parlamentare de la Camera Deputaților, după ce Senatul a adoptat actul normativ în octombrie 2017.

Proiectul de lege care se află pe masa deputaților prevede, printre altele, că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimțământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat. Actul legislativ mai menționează și despre sancționarea părinților care refuză să participe la acțiuni de informare cu privire la beneficiile imunizării. În cazul în care părintele sau tutorele legal nu participă la astfel de întâlniri, care vor fi organizate inclusiv de medicul de familie, el poate primi o amendă de până la 10.000 de lei. Părintele poate refuza vaccinarea copilului său doar dacă cel mic prezintă o reacție adversă la unul dintre vaccinuri sau mai multe. Intoleranța copilului va fi atestată printr-un certificat.

Dacă legea este adoptată în forma actuală, copiii nevaccinați ar putea să nu mai fie acceptați la grădinițe sau la școli. Unitățile de învățământ vor avea obligativitatea să solicite, la înscrierea minorului o adeverință care să ateste efectuarea vaccinurilor. În cazul în care copilul nu este imunizat sau schema de vaccinare este incompletă, cel mic tebuie vaccinat în termen de un an.

În ultimii trei ani, Alianța Părinților, alături de mai multe ONG-uri a organizat mai multe acțiuni de protest în mai multe orașe ale țării, printre care Constanța, Bacău, Timișoara, Craiova, Cluj, Iași, pentru a contesta legea care ar da dreptul statului să dispună de corpul unei persoane. Alianța Părinților susține că nu este împotriva vaccinării, ci doar împotriva instituirii obligativității în privința acestor vaccinuri.