ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doctorul american Aaron E. Carroll a explicat, într-un articol pentru New York Times, că, indiferent dacă mâncarea cade pe jos, în casă, tot o va consuma pentru că sunt multe alte zone mai murdare decât podeaua și sistemul nostru imunitar este suficient de puternic pentru a combate microbii.

Medicul a arătat că „regula de cinci secunde”, potrivit căreia dacă ridici ceva de pe jos în cinci secunde, nu s-au depus microbi pe acel obiect sau aliment, este falsă. Indiferent de cât de repede ridici ceea ce ai scăpat pe jos tot se va umple de microbi, însă, spune medicul, în fiecare locuință sunt locuri mult mai murdare decât podeaua.

Profesorul de microbiologie Charles Gerba a realizat un studiu despre incidența bacteriilor pe suprafețe. În 1998, a publicat un studiu despre cât de eficiente sunt produsele de curățenie în reducerea bacteriilor. Pentru acest studiu a măsurat numărul de bacterii de pe diferite suprafețe. Profesorul a descoperit că, pe podeaua din bucătărie, la fiecare doi centimetri pătrați se găsesc trei coloni de bacterii. Suprafața este mult mai curată decât mânerul de la frigider sau masa din bucătărie spre exemplu, unde sunt cinci colonii de bacterii la fiecare doi centimetri pătrați, relatează New York Times.

De asemenea, există mai multe colonii de bacterii în chiuveta din baie decât pe vasul de toaletă, contrar credinței populare că acesta din urmă este cel mai murdar.

Mai mult, există obiecte pe care le purtăm cu noi zi de zi, dar pe care nu le curățăm niciodată. Spre exemplu, un studiu a dezvăluit că 95% din telefoanele mobile ale personalului medical sunt contaminate cu bacterii nosocomiale.

Un alt studiu a arătat că 94% din bacnotele de un dolar sunt pline de bacterii, dintre care 7% aveau agenți patogeni care pot afecta oamenii sănătoșii, iar 84% conțineau agenți patogeni care au compromis sistemul imunitar ar persoanelor spitalizate.

Mai mult, zi de zi, oamenii își cumpără mâncare de la diverse magazine de pe stradă și apoi o consumă fără să își facă griji dacă a fost contaminată.

„Sunt multe studii care ne arată lucrurile pe care le atingem zi de zi și care sunt atât, atât de murdare. Pompe pentru alimentarea mașinii, butoanele de la bancomat, telecomenzile, întrerupătoarele, tastatura de la calculatoare, buretele cu care speli vasele. Profesorul Gerba a descoperit că pe acei bureți se află 20 de milioane de colonii de bacterii pe fiecare doi centimetri pătrați. Toate aceste lucruri ar trebuie să ne reamintească cât de important este să ne spălăm pe mâini înainte să mâncăm. Spălatul pe mâini este, în continuare, un mijloc de prevenție al bolilor extrem de eficient”, a spus medicul Aaron E. Caroll.

Medicul a explicat că cei mai mulți oameni reacționează în două feluri atunci când înțeleg exact cât de plin de bacterii este mediul în care își desfășoară activitatea: fie devin paranoici și încep să curețe totul compulsiv și să folosească exagerat dezinfectantul pentru mâini, fie realizează că avem un sistem imunitar puternic și că atingem lucruri murdare de foarte multă vreme, fără să știm, și suntem bine.

„Eu fac parte din ultimul grup. Dacă scap mâncare pe jos, o ridic și o mănânc. Fac acest lucru deoarece mi-e mai puțin teamă de ce aș putea păți din acest motiv în comparație cu multe alte lucruri. Poate că dumneavoastră aveți altă părere. În orice caz, este important să luați o decizie informată, cântărind posibilele riscuri, în niciun caz regula de cinci secunde”, a conchis medicul.