ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De când vin pe lume, îi punem în fața televizorului. Apoi, le dăm o tabletă sau un iphone, să se joace singuri, fără să ne mai deranjeze. Mai târziu, îi îndopăm cu fast-food, junk-fook și cu băuturi carbogazoase. Iar când vine vremea școlii, le punem în spate ghiozdane care cântăresc cât ei și-i așezăm la pupitre alese după criterii estetice.

Toate aceste acțiuni sau inacțiuni ale noastre produc consecințe, arată „Raportul Național de Sănătate a Copiilor și Tinerilor din România” pe anul 2016, realizat de Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate.

Nivelul prevalenței pe cauze de îmbolnăvire pentru anul școlar 2014/2015 la nivelul țării a relevat faptul că pe primul loc se situează viciile de refracție, urmate de obezitatea de cauză neendocrină. 

Viciile de refractie sunt afecțiuni ale ochiului, constând într-un deficit al dioptrului ocular ce se manifestă prin scăderea acuității vizuale, corectabilă prin dioptrii.

Următoarele afecțiuni ocupă locuri diferite în funcție de mediul de proveniență al elevilor.

 

Cei mai afectați sunt copiii crescuți la oraș.

Ȋn mediul urban, pe primul loc în ceea ce privește valoarea prevalenței se situează viciile de refracție cu 23,7%, urmate de obezitatea de cauză neendocrină cu 10,1% și deformările câștigate ale coloanei vertebrale (8,8%). 

Prevalența viciilor de refracție crește, de la preșcolar până la casa a XII-a.

Prevalența obezității de cauză neendocrină are aproximativ aceeași caracteristică de curbă, cu valori crescătoare de la preșcolar la clasa a XII-a.

Deformările dobândite ale coloanei vertebrale au o prevalență care crește odată cu vârsta subiecților examinați, începând de la clasa a I-a la clasa a XII-a.

În ceea ce privește ponderea primelor trei afecțiuni cronice în mediul rural, pe prima poziție se situează, la fel ca în mediul urban viciile de refracție cu 11,7%, urmate în ordine descrescătoare de obezitatea neendocrină (10,1%) și hipotrofia ponderală (n.r. - pierderea în greutate), cu 8,4%.

Pentru mediul rural, prevalența viciilor de refracție crește de la preșcolar la clasa a VIII-a, vârful curbei înregistrându-se la această vârstă; prevalența obezității de cauză neendocrină crește de la preșcolar, la școlarul de clasa a VIII-a.

Din analiza datelor centralizate pentru întreaga țară – mediul urban și rural în anul școlar 2014/2015 a rezultat o prevalență medie a morbidității generale de 25,3%. Predispoziția copiilor la îmbolnăvire e mult mai ridicată în mediul urban, față de cea din mediul rural (28,1% față de 13,8%).

În mediul urban valoarea prevalenței bolilor cronice la copii crește odată cu vârsta, cea mai mare valoare fiind înregistrată în clasa a VIII (37%).

În mediul rural valoarea prevalenței se descrie ca o curbă relativ crescătoare cu cea mai ridicată valoare la școala profesională (27,5%).
 

„Nu trebuie uitat faptul că toate aceste afecțiuni și deficiențe ale nivelului dezvoltării fizice au un mare răsunet asupra capacității de adaptare la efort a copiilor, deci, cu implicații majore asupra procesului instructiv-educativ și, mai ales, asupra rezultatelor obținute de elevi în cadrul acestuia”, avertizează specialiștii Centrului Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate.

Dintre factorii care pot genera, favoriza sau agrava aceste deficiențe, în raport sunt enumerați: 
• alimentația necorespunzătoare;
• marile și frecventele deficiențe ale mobilierului școlar (degradat, necorespunzător vârstei și mai ales scopului);
• nerespectarea curbei de efort a elevilor la întocmirea programelor școlare și la programarea tezelor și testelor;
• un iluminat artificial total necorespunzător în sălile de clasă, ateliere și laboratoare;

Una din cele mai grave deficiențe în sezonul rece este imposibilitatea asigurării temperaturii normale în interiorul colectivităților de copii și tineri. Corelat cu acest fapt este nerespectarea corespunzătoare a microclimatului (supraaglomerare în sălile de clasă, lipsa de aerisire și ventilație, lipsa de curățenie).

Conform raportărilor primite de la DSP-uri (34 de județe și Municipiul București), în anul școlar 2014-2015 prevalența bolilor cronice la nivel național pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 19 ani aflați în evidența cabinetelor medicale școlare este de 15,5% (față de 13,75% în anul 2014). Ponderea primelor 10 boli cronice (cu cea mai ridicată prevalență) reprezintă 71,39% din totalul cazurilor de boală, comparativ cu celelalte 53 de boli cronice înregistrate (doar 28,61% din numărul total de cazuri)