Raed Arafat a transmis un mesaj dur celor care vor să schimbe legea fumatului astfel încât să fie pemis din nou în baruri și restaurante.

„Am văzut acțiunea președintelui Klaus Iohannis și a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, de a atrage atenția asupra pericolului la care ne expunem prin revenirea asupra legislației fumatului care restricționează fumatul în spațiile publice, conferința având loc după ce Senatul a aprobat marți o Lege cu amendamente care ne trimit înapoi la fumatul în restaurante și spațiile închise”, a scris Raed Arafat pe Facebook.

Șeful DSU menționează că „România era una dintre ultimele țări europene care aprobă o lege împotriva fumatului, care a trecut cu greu și după multe încercări de a o bloca la nivel parlamentar”.

„O campanie mediatică amplă și bine finanțată a fost dusă împotriva legii respective iar după promulgarea legii a început o amplă campanie de revenire asupra legii folosind motive hilare și chiar primitive”, adaugă secretarul de stat și dă câteva exemple de astfel de campanii.

„Într-una dintre întâlnirile informale a miniștrilor Sănătății, participând ca reprezentant al Ministerului Sănătății în 2013, am afirmat că există o similitudine între comercianții de tutun și traficanții de droguri, dar există și o diferență, similitudinea constând în faptul că vânzătorii de tutun, precum traficanții de droguri, vând moartea copiilor iar diferența constând în faptul că pe vânzătorii de tutun îi apărăm în Parlament și le promovăm afacerile ucigașe, când pe traficanții de droguri îi arestăm și îi închidem în închisori”, adaugă Raed Arafat.

El spune că o revenire asupra Legii antifumat ar fi "un pas înapoi”.

„Sper din suflet să nu fim prima țară din Europa, și poate din lume, care face un pas înapoi la îndemnul vânzătorilor de moarte și a inconștienților care consideră că fumatul este un drept care trebuie apărat indiferent de prețul plătit. Nimeni nu spune fumătorilor să nu fumeze, însă legea spune că fumătorii trebuie să nu afecteze sănătatea altora și să servească drept exemplu pentru copiii care să devină la rândul lor fumători”, adaugă secretarul de stat.

Arafat apreciază că schimbarea Legii antifumat ar fi „o crimă”.

„Dacă există ceva care să necesite și să merite semnarea unei petiții publice este demersul de îndemnare a deputaților ca să nu voteze modificările legislative respective comițând o crimă împotriva populației și sănătății noastre”, încheie Raed Arafat.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a făcut un apel, joi, către Camera Deputaților să nu permită o „relaxare” a Legii antifumat, deoarece această măsură „nu are cum să producă efecte pozitive din perspectiva sănătății publice”.