ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Costi Rădoi, unul dintre supraviețuitorii tragediei de la Colectiv, acuză autoritățile, printr-o scrisoare deschisă, că altcineva profită de banii care ar fi trebuit să-i ajute pe cei răniți. De pildă, din donațiile făcute către Crucea Roșie, autoritățile s-au angajat să cumpere 400 de kit-uri de îngrijire pentru arsuri, în valoare de 2800 lei fiecare.
 
Și, deși numărul acestor kit-uri este, pe hârtie, mult mai mare decât numărul răniților din Colectiv, trusa nu a fost distribuită tuturor persoanelor care ar fi avut nevoie de ea. Mai mult, Costi Rădoi demonstrează, printr-un calcul simplu, că prețul din acte al acestei truse medicale a fost cu mult umflat. 
Redăm integral „scrisoare deschisă adresată statului român, cu privire la kit-ul medical destinat răniților din Colectiv”:

„Dragă” statule român... 

Sunt unul dintre „sataniștii” care au ars în clubul Colectiv în data de 30-oct-2015. Așa că din start îți spun că sunt extraordinar de dezamăgit de ține. Am crezut că „ne luăm țara înapoi” când am votat un neamț mut și plimbăreț, dar n-am făcut altceva decât să votăm alți lupi, îmbrăcați în piei de oaie. Vorba neamțului: „ghinion”. 

În urmă serii cu pricina, 63 de suflete tinere s-au dus în lumea celor drepți, pentru că angajații tăi au făcut acte pe genunchi, preamărind șpagă în detrimentul adevăratei siguranțe a cetățeanului... știi tu... aia reală, în care tre’ să trăim și să fim sănătoși, nu să fim vânați aiurea de rutieră pe stradă, cu radarul prin lanul de porumb. ISU a luat o șpăguță să treacă cu vederea numărul de ieșiri de urgență și de stingătoare, primăria sector 4 a luat o șpăguță și a dat o autorizație de restaurant cu 80 de locuri pe scaun, unui club cu sală de spectacole, și mai sunt... deja le știi din dosarul deschis. 

Sunt dezamăgit că ai spus că avem de toate și ne descurcăm, deși în spital am avut pansamente pentru arși abia la 4 zile după internare. Medicii din Belgia au declarat clar că o asemenea catastrofă nu poate fi gestionată de către nicio țară din UE de una singură, deci ar fi trebuit să ceri din prima ajutorul, nu să institui celulă de criză cu contact prin e-mail, la 2 luni și jumătate după eveniment (notificare primită pe mail pe dată de 20-ian-2016, cu document atașat și datat 14-ian-2016). 

Sunt dezamăgit pentru că ai spus că vei întocmi 400 de kit-uri în valoare de 2800 lei pentru cei afectați, în condițiile în care ai luat banii de la Crucea Roșie, bani donați de către bietul popor pe care-l supui, în loc să-l reprezinți, iar kit-urile încă nu-s de ajuns. 

Deși am fost mulți internați la spitalul Elias, tu, „dragă” statule român, ai trimis numai 5 din aceste kit-uri la acest spital. La mine n-a mai ajuns niciunul, la fel cum n-au mai ajuns nici la alții. Deci ne izbim de primul paradox idiotic al conducerii tale: pentru aproape 400 de oameni prezenți la concert, din care au fost victime undeva peste 200, dintre care 63 au decedat, tu ai făcut 400 de kit-uri care... nu au fost suficiente. Cum vine asta statule? 400 de kit-uri n-ajung la 173+ de bolnavi? Că aritmetica mea îmi dă deja cu virgulă și radical.
 
Al doilea paradox este prețul 




Sursele prețurilor sunt ușor de găsit pe internet, la o simplă căutare pe google. E vorba de Farmacia Tei, Farmacia Pervita, Farmacia Stejara, Cimeosil (importatorul) și banalul Carrefour. Prețurile au fost culese în dată de 27-ian-2016. Dacă aruncai un ochi pe internetul pe care-l controlezi că un cerber, cu legi de tip big brother, dădeai de prețuri bune. Făceai o licitație, ca pentru montajul bordurilor și astupatul gropilor, și găseai soluția bună. Sau poate nu asta a fost scopul tău. Tu să-mi spui! 

Menționez că în kit trebuia să fie și un tub de contractubex, care însă nu a fost prezent la apelul de predare primire. În bunul spirit românesc, a fost însușit de altcineva, nu știu exact... cert e că nu era prezent. Iar prețul, statule, prețul ăla de 2800 lei, care de fapt, real, este de 1116 lei, nu-mi arată decât faptul că ești extrem de prost manager al fondurilor. Cum Dumnezeu ai reușit să-ți vinzi din propria firma (ești unic acționar la Unifarm) mai scump în sistem en-gros, decât vinzi clientului de rând la tejghea în sistem en-detail? Asta este o performanță realizată numai și numai de ține, de genul daciilor logan de poliție de peste 50.000 euro sau al prețului autostrăzii de la Câmpia Turzii la Gilău, asta că să enumerez numai 2 din gafele tale. Ești demn de cartea recordurilor pentru cel mai slab pregătit administrator.

Dacă nu ești un slab manager, atunci ești foarte bandit 

Și te-ai gândit că pe lângă taxele și impozitele (cele mai mari din Europa) și alte accize (de exemplu, cea mai scumpă benzină din Europa), ai putea pune mâna și pe banii adunați de Crucea Roșie din donații făcute de către oamenii simpli, muncitori, care și așa îți alimentează până la refuz frigiderul, îți construiesc casele și-ți umplu rezervorul, că tu să ai coloane oficiale, în care mor alți oameni nevinovați, în gropile tale... dar mor în misiune... ai o scuză, ce să zic... însă în față noastră nu ține scuza asta. 

Al treilea paradox este utilitatea acestui kit. Statule, acest kit conține chestii inutile rănilor închise, cum ar fi betadina, mepilex-ul, atrauman-ul, touch hand soap (săpun), protex (alt săpun), și altele, care nu ne mai sunt folositoare acum, după aproape 3 luni după eveniment. Astea trebuiau atunci, când ziceai că ai de toate, dar n-aveai nimic. Ce să fac cu săpunul chirurgical sau betadine? Crezi că-mi operez prietena în bucătărie? Sau cu ce ne ajută în mod special un săpun normal lichid? În niciun caz să nu crezi că suntem niște nespălați. Spre ghinionul României, cei care au fost acolo erau în majoritate oameni educați, de o mare calitate, atât umană cât și profesională. Adică aia care-ți plătesc taxe, care n-au cerșit la Paris sau la Roma, care dădeau pe cărți și ultimii bani și nu-și construiau casă cu turnulețe, cu banii luați din tunuri cu tine sau din furt. 

Rănile celor externați sunt deja închise și n-ai nicio scuză în a nu ști acest lucru, atâta vreme cât tu și Crucea Roșie, mână în mână, ați cerut hârtiile de externare (multe dintre ele făcute tot pe genunchi... de exemplu, în hârtia mea de externare nu se specifică decât dosul palmei și degetele unei mâini... nu și încheietura și cotul ei, fruntea, urechea și încheietura celeilate mâini). Plus de asta, știm toți deja că rănile sunt diverse și fiecare bolnav are nevoi speciale, deci cum ai ajuns tu la concluzia că toți avem nevoie de aceleași lucruri? Ziceai în presă că te-ai sfătuit cu niște medici. Recomandarea mea este să le asiguri reconversia profesională către patiserie, sau drumuri și poduri, pentru că nu poți pune egal în așa ceva. Răniții au acum nevoie de acei plasturi cu silicon, puțini în kit, creme speciale și echipamente constrictive (veste, mănuși, etc). Răniții au nevoie de fonduri, pentru că primesc numai 70-75% din salarii, fiind în concedii medicale, dar dau câte 6-700 lei la întreținere sau gaz, pentru că stau cu căldură la 24 grade, neavând termoreglaj în pielea arsă d-abia închisă. Să mai aduc aminte și de faptul că au trebuit să tocmească oameni pentru cumpărături, curățenie, gătit, pentru că cei mai mulți dintre ei, o bună perioadă de vreme, nu și-au putut folosi mâinile? 

Oamenii au donat pentru că noi să fim normali 

Sau cât de cât normali, după o asemenea catastrofă. Alți oameni au ieșit în stradă și au dărâmat un regim de-al tău, statule, pentru că tu să numești un alt regim format din tehnocrați, niște profesioniști, care să reducă acest flagel din România, numit corupție. Și ce ai făcut tu cu acest vot de încredere, statule? L-ai folosit pe post de hemorzon... că să păstrăm termenii medicali. Deși a fost scandal pe tema donațiilor, nu te-ai sinchisit niciun pic să faci un mic control, să vezi ce dotări pentru spitale au fost cumpărate din banii de donații. Deși se vehiculează sute de mii de euro donate spitalelor, noi am dormit în lenjerie îngălbenită sau cu găuri în Elias, lenjerie care nici nu se schimbă în weekend. Eu nu am stat în pat pentru arși, nici prietenă mea și nici ceilalți care erau deja pe salon. Albumina a fost adusă cu sacrificii, grație unei persoane minunate, căreia nu-i voi da numele acum, pentru a nu-i crea probleme, dar a venit pe numele ei, prin eforturile ei, nicidecum ale spitalului. Iar acum, tehnocrații tăi, statule, dau verdicte care de fapt sunt lipsite de profesionalism. 

Statule, schimbă-le statutul, te rog, din tehnocrați în diletanți. Măcar așa mai ai o șansă în a reuși să ne păcălești la următoarele alegeri, când din nou vom vota răul cel mai mic... pentru că se pare că bine, în România, nu va fi niciodată. Iar când plângi că n-ai profesioniști, statule, gândește-te bine că tu i-ai alungat, prin hoție, corupție și prost management. 

Că un angajat al poporului ce te afli, nu înțeleg cum reușești a-ți păstra slujba, în ciuda nemulțumirilor noastre. Ți-am cerut demisia de zeci de ori pentru gafele pe care le faci, dar tu tot acolo ești. Noi în schimb, când lucrăm în firmele pe care le au, prin cunoștințe și rude, toți reprezentanții tăi, suntem imediat penalizați și concediați dacă nu ne facem treaba. 

Nu asculți de alegerea noastră exprimată prin vot democratic, garantat de constituția emisă de către ține, de a fi micșorat efectivul tău la 300 de oameni. Tu te încăpățânezi în continuare și tragi de la buget bani pentru încă 300, iar ca să fie treaba până la capăt, ți-ai mai votat și pensii și salarii speciale. Și nu sunt mici, statule, sunt chiar prea mari, comparativ cu nivelul salarial al romanului de rând. Alții muncesc și produc pentru ține și tot nu primesc atât. Și să știi că și ei au răspundere mare. Vrei salariu și pensie că-n Germania? Păi du-te și guvernează în Germania, pentru că așa ne-ai spus și tu nouă când am cerut salariul minim că la nemți. Păi cum vine treaba asta, statule? Poți răspunde?” 

N.r. - Surse din Ministerul Sănătății ne-au declarat că aceste kit-uri „au fost livrate parțial către spitale. 30 - săptămâna trecută, vreo 40 – săptămâna aceasta. Specialiștii au decis ce trebuie să conțină acele kit-uri, iar mai departe s-a ocupat UNIFARM. Distrubuirea acestor kit-uri către pacienți a fost făcute de către spitalele.”