ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Organizația Mondială a Sănătății e emis un raport îngrijorător despre consumul de carne procesată care poate provoca apariția unor forme de cancer ale sistemului digestiv, în timp ce consumul de carne roșie este o cauză probabilă a îmbolnăvirilor oncologice, conform Agerpres.

Carnea procesată, așa cum este cea folosită în crenvurști sau în șuncă afost plasată în grupul 1 de risc, alături de tutun, azbest și gazele de eșapament rezultate de la motoarele diesel.

”Pentru o persoană, riscul de îmbolnăvire de cancer colorectal din cauza consumului de carne procesată rămâne redus din punct de vedere statistic, însă acest risc crește odată cu cantitatea de astfel de carne consumată”, a explicat dr. Kurt Straif, conducătorul Programului de monografii derulat în cadrul IARC.

Agenția internațională pentru studii oncologice (International Agency for Research on Cancer — IARC), parte a OMS, a plasat și carnea roșie, categorie în care este inclusă carnea de vită, miel/oaie/berbec și porc, în grupa de risc 2, fiind clasificată drept „carcinogen probabil”. Pe această listă se mai află substanțe precum glifosatul, un erbicid cancerigen.

Clasificarea cărnii roșii în grupa 2 de risc oncologic reflectă existența unor „dovezi limitate” că poate provoca afecțiuni oncologice. În cadrul acestui raport IARC a identificat în special legăturile dintre consumul acestor tipuri de carne și cancerul colorectal, dar au fost observate și asocieri cu cancerele de prostată și pancreas.