ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prezența pe piața din România a unui vaccin fără prospect în limba română a dat naștere multor supozițtii, iar tot mai mulți părinți au refuzat să își imunizeze copilul cu acest vaccin, pe fondul neîncrederii în calitatea și siguranța lui.
 
Ministerul Sănătății a plătit 8,1 milioane de lei (1,85 milioane euro) pentru 107.000 doze de vaccin pentru bebeluși Hexaxim (produs pentru țări non-UE) cu ambalaj original și prospect în limba rusă, destinat pieței din Kazahstan.

"Este inacceptabil să achizițio­năm un produs pentru bebeluși adresat Kazahstanului, țară cu altă climă, altă alimentație, când puteam cumpăra vaccinuri pe care germanii și francezii le folosesc pentru copiii lor. Părerea mea este că sigur se găsea o soluție pentru aducerea vaccinului adresat UE și că problemele cu aprovizionarea sunt doar scuze", spune Costel Stanciu, conferen­țiar universitar doctor la ASE și președintele Asociației Pro Consumatori. 

"Nu am încredere în modul în care se fac achizițiile publice în România, sigur interesul celor care au cumpărat vaccinul nu era legat și de siguranța copiilor noștri. Eu am ales să îi fac fetiței mele doar trei vaccinuri obligatorii, nu am încredere în vaccinurile care ajung în România", a mai declarat acesta, adăugând: "La Asociația Pro Consumatori facem lunar două-trei studii și am constatat că în magazinele noastre ajung alimente cu încărcătură chimică ridicată, ajung alimente cu ingrediente de slabă calitate, am devenit cobaiul Europei ca și consumatori".
 
Într-un răspuns adresat zf.ro, Ministerul Sănătății spune că "achiziția vaccinului hexavalent Hexaxim s-a realizat prin încheierea unui contract subsecvent la acordul cadru încheiat în anul 2013 prin licitație pentru o perioadă de patru ani cu furnizorul SC Polisano SRL".