ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România înregistrează în prezent cel mai mare grad de risc sesizat vreodată în cazul pestei porcine africane, din cauza distanței foarte mici care desparte țara de cel mai apropiat focar al acestei boli din Ucraina. Analizele efectuate până la acest moment de autorități, inclusiv la porcii mistreți din Delta Dunării, nu au identificat însă cazuri de boală pe teritoriul României, la animalele domestice sau la cele sălbatice.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor (ANVSVA) consideră că "în prezent, România se află la cel mai mare grad de risc înregistrat vreodată față de boala pesta porcină africană”, scrie Profit.ro

Gradul mare risc de rezultă din distanța foarte mică de la frontiera României, respectiv de la Rezervația Biosferei Delata Dunării, până la cel mai apropiat focar de pestă porcină africană, situat la Mycolaiv în Ucraina. Cei 150 kilometri care despart Delta de Mykolaiv reprezintă o zonă foarte mică pentru extinderea pestei, iar animalele sălbatice, precum porcii mistreți, pot traversa cu ușurință Dunărea și ajunge în Deltă, pe teritoriul românesc.

Din fericire, virusul pestei porcine africane nu prezintă pericol pentru cetățeni, deoarece boala nu se transmite de la animal la om.