ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De-a lungul timpului, România a dat medicinei mondiale multe minți strălucite.

În curând, pe această listă ar putea intra și neurologul Sergiu Pașca. Acesta a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul UMF Cluj-Napoca iar acum  lucrează la Universitatea Stanford din SUA. În cadrul unei prelegeri organizate în Cluj-Napoca, Pașca a vorbit despre munca de cercetare pe care o face acolo.

Neurologul încearcă să creeze un cortex cerebral uman în laborator. Pentru asta, el se folosește de celule stem, care pot fi ghidate să se transforme în orice celulă a țesutului uman.

Planul românului este de a folosi componenta creierului pentru a aduna informații despre unele boli psihiatrice.

"Suntem interesați de dezvoltarea creierului cu aplicații pentru bolile asociate. Cercetările din laboratorul pe care îl conduc la Universitatea Stanford investighează generarea și dezvoltarea cortexului cerebral uman cu scopul de a identifica procesele patologice care stau la baza unor tulburări psihice, precum autismul și schizofrenia. Am folosit celule stem induse pentru a descrie caracteristicile neuronilor de la pacienți cu autism. De asemenea, am dezvoltat un model experimental care permite pentru prima dată studierea formării cortexului cerebral uman în condiții de cultură. Ce ne lipsește în prezent sunt informațiile despre celule și circuitele care stau în spatele bolilor psihiatrice. Metodele pe care le-am folosit pentru a studia bolile creierului sunt primitive, nu avem acces direct la creier. Ne lipsește posibilitatea de a atinge celulele respective, de a studia exact cum neuronii interacționează în contextul patologiei”, a spus Pașca, conform Mediafax.

”Pentru că studiem o boală psihiatrică, suntem interesați în a genera neuroni de la pacienți. Cercetările sunt la început și vom vedea peste câțiva ani unde vom ajunge. Noi nu creăm minți în laborator, ci încercăm înțelegerea proceselor care stau la baza bolilor din spectrul autist”, a mai explicat cercetătorul.

Cercetările lui Pașca au ajuns în publicații prestigioase, cum ar fi Nature Medicine, Nature Neuroscience, Nature Biotechnology, Nature Methods, Annual Review of Neuroscience, iar munca lui a fost răsplătită prin numeroase premii internaționale.