Ministerul Sănătății nu a prezentat niciun comunicat despre situația îmbolnăvirilor provocate de virusul West Nile, deși se înregistrează o creștere alarmantă atât a incidenței, cât și a gravității acestora.

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a publicat, la categoria „Informări săptămânale”, trei rapoarte despre „Infecția West Nile în România”, însă, cum fiecare dintre aceste rapoarte are maxim 44 de vizualizări, acest tip de comunicare nu echivalează cu o informare publică.

Ce ar trebui să ni se spună, de la cel mai înalt nivel oficial? Anul trecut, în perioada mai - octombrie, în România au fost înregistrate 31 de cazuri de meningite/meningoencefalite produse de virusul West Nile. Și un singur deces. Anul acesta, din mai și până la data de 9 septembrie, au fost înregistrate, conform rapoartelor CNCSBT, 58 de cazuri de infecție West Nile. Și 5 decese!

 

 

Conform unui grafic prezentat în Raportul de analiză a evoluției bolilor transmisibile aflate în supraveghere pe 2015, în 2010 s-a înregistrat un vârf al incidenței cazurilor de neuro-infecție West Nile. Ȋnsă în acel an au fost confirmate 52 de cazuri. Și niciun deces. Ceea ce înseamnă că situația în care ne aflăm acum e cu adevărat una gravă!

 

 

Anul acesta, cinci oameni care au contractat virusul West Nile au murit. Două dintre persoanele decedate erau din Ialomița, iar în Iași, Mureș și București a fost înregistrat câte un deces.

Ȋn acest moment, cele mai multe cazuri de infecție West Nile sunt în București și Brăila (câte 12 cazuri), urmate de Ilfov și Ialomița (câte 5 cazuri), Galați și Iași (câte 4 cazuri), Bacău și Dolj (câte 3 cazuri), Olt și Prahova (câte 2 cazuri) și Giurgiu, Mehedinți, Mureș, Tulcea, Teleorman, Vâlcea (câte un caz).

 

 

Cele mai afectate sunt persoanele vârstnice, însă există un caz de infecție cu West Nile și la categoria de vârstă 15-19 ani.

Ce este infecția cu virusul West Nile?

Este o boală care evoluează în mod predominant ca o meningo-encefalită, transmiterea acesteia realizându-se prin înțepatura țânțarilor. Boala afectează în mod deosebit păsările domestice și sălbatice, precum și câteva specii de mamifere, dintre care cele mai expuse sunt ecvideele (caii) și oamenii, informează www.ansvsa.ro.

Odată produsă infecția cu virusul West Nile, simptomele cele mai des întâlnite la om sunt: febră (38˚ - 40˚C), dureri de cap, gât, mușchi și articulații, lipsa poftei de mâncare, greață, conjuctivită. Pot apărea chiar diaree sau semne respiratorii.

Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale gripei sezoniere. În anumite cazuri (1 din 150 de persoane infectate) boala poate evolua spre forme mai grave cum ar fi encefalită, meningită, meningoencefalită sau chiar poliomelită. Categoriile cele mai afectate sunt copiii și persoanele în vârstă.

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile recomandă populației:

- să evite expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;

- să utilizeze substanțe chimice repelente de țânțari;

- să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție);

- să asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor;

- să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menaj.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews