ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul filipinez intenționează să dea în judecată compania Sanofi care a avertizat că un vaccin ar putea agrava febra dengue în unele cazuri.

Autoritățile au suspendat vinerea trecută campania masivă de vaccinare în masă, prima de acest fel din lume, iar luni au oprit vânzările și distribuția vaccinului Dengvaxia produs de grupul farmaceutic francez Sanofi, relatează Agerpres.

Compania franceză avertizase cu câteva zile mai devreme că „mai multe cazuri severe de febră dengue ar putea fi observate în caz de expunere la virus" după vaccinare la persoanele care nu au fost niciodată infectate.

Întrebat dacă guvernul ar trebui să dea în judecată Sanofi, Francisco Duque, ministrul Sănătății, a spus că „într-o zi sau alta, acest lucru se va întâmpla". „Pentru că, în cele din urmă, o instanță judecătorească se va pronunța cu privire la responsabilitatea Sanofi", a mai spus el.

Guvernul fostului președinte Benigno Aquino a lansat programul de vaccinare în 2016, iar Filipine a devenit prima țară care a folosit Dengvaxia la o asemenea scară.

Aproximativ 830.000 de elevi au primit cel puțin o doză de vaccin, a adăugat Duque. 

Anunțul făcut de Sanofi a generat o mare îngrijorare în Filipine, unde boala provocată de țânțari este foarte răspândită. Sanofi a încercat luni să calmeze temerile, arătând că posibilele „vcazuri grave" nu ar fi fatale și că vaccinul nu ar declanșa boala.

Guvernul de la Manila ar putea solicita rambursarea a 1,4 miliarde de pesos (23,4 milioane de euro) pentru vaccinurile neutilizate și crearea unui fond de compensare pentru a acoperi costurile de spitalizare a copiilor vaccinați în timpul campaniei publice, care s-ar îmbolnăvi, a adăugat el.