ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ActiveNews vă pune la dispoziție partea a doua a studiului început aici.

Evoluția imaginilor RMN în primul an de tratament

Precizez că toți 83 pacienți au avut RMN înainte de începerea tratamentului. După un an, au facut RMN de control 51 de pacienți. Evoluția imaginilor la cei 51 a fost de cinci tipuri:
I - 22 pacienți: dispariția și/sau diminuarea unor imagini de demielinizare; semnificînd REGENERARE la nivelul creierului
II - 10 pacienți: staționar, semnificînd stoparea procesului de demielinizare sau cicatrizarea leziunilor
IIIa - 5 pacienți: dispariția și/sau diminuarea unor imagini de demielinizare, concomitent cu apariția unor imagini noi, mai puține decât cele dispărute/diminuate, semnificînd regenerare concomitent cu mai puțină demielinizare
IIIb – 14 pacienți: dispariția și/sau diminuarea unor imagini de demielinizare, concomitent cu apariția unor imagini noi, mai multe decât cele dispărute/diminuate, semnificînd regenerare concomitent cu mai multă demielinizare
IV – 2 pacienți: apariția unor leziuni noi, semnificînd continuarea procesului demielinizant.
Reunindu-le după semnificația histologică, am considerat 3 grupe:
evoluție favorabilă cu regenerare sau cicatrizare: categoriile I + II, totalizînd 62,74 % dintre pacienții cu RMN de control
evoluție medie, cu regenerare (mai multă) împreună cu demielinizare (mai puțină): categoria IIIa, adică 5,88 %
evoluție nefavorabilă, cu demielinizare mai mult decât regenerare sau doar demielinizare: categoriile IIIb + IV, totalizînd 31,35 %.


E important faptul că, din cauza convingerii generale a medicilor că în creier nu ar exista regenerare, atunci când imagiștii găsesc imagini dispărute sau diminuate la RMN-urile de control, nu le vine a crede, încât adesea pe buletinele de interpretare ei scriu staționar, fără să facă descrierea detaliată și comparativă a imaginilor. La primul studiu am reușit să analizez personal prin comparație toate RMN-urile disponibile, încât am depistat aceste situații și am considerat situația reală imagistică. Dar la al doilea studiu, timpul nu mi-a mai permis acest lucru. încât am luat în calcul doar ce era scris în buletinele de interpretare. Dacă aș fi putut analiza personal toate RMN-urile și de asta data, posibil că rezultatele favorabile reale ar fi fost mai bune decât cele menționate mai sus.
Corelatia între aspectele psiho-emoționale și evolutia imaginilor RMN:
– grupa cu  evoluție favorabilă: 26 din 32 pacienți, adică 81,25 % au fost dominant pozitivi
– grupa cu  evoluție mijlocie: 3 din 3 pacienți (100 %) au fost dominant negativi
– grupa cu  evoluție nefavorabilă: 11 din 16  pacienți, adică 68,75 % au fost dominant negativi.

Din nou, observăm că cele mai bune rezultate s-au obținut la pacienții cu un  psihic pozitiv, iar cele mai slabe la cei cu psihic negativ.

Ce idei se desprind din cele descrise mai sus ?
1. Pacienții tineri si cei aflați aproape de debut, dacă au urmat tratamentul corect au evoluat spre regenerare, evidentiată atât clinic cât și paraclinic (RMN).
Menționez că am obținut bune rezultate și la pacienți cu vârste mai înaintate, chiar peste 60 ani, inclusiv cu dispariții de leziuni pe RMN. Însă datorită faptului că mi s-au adresat mai mult pacienți tineri, numărul celor de vârste mai înaintate a fost insuficient spre a constitui o grupă adecvată unor calcule statistice.
2. Procentul de non-responsivi la același tratament este foarte mic.
3. Evoluția clinică favorabilă nu este întâmplătoare, ea fiind dublată de evoluția favorabilă pe RMN, ceea ce probează că demielinizarea poate fi stopată și creierul se poate regenera. De altminteri noi știam din 2007 că în laboratorare universitare renumite (ex. în Japonia) se demonstrase că regenerarea se produce în creier.
4. La pacienții cu recuperarea clinică cea mai bună, problemele psiho-emoționale au fost puține, comparativ cu pacienții non-responsivi, care 100% au avut dezordini psiho-emoționale.
5.Și în evoluția pe RMN se observă aceeași corelație: pacienții cu un psihic bun au avut o evoluție favorabilă; în schimb rezultatele slabe s-au înregistrat la cei cu dezordini psiho-emoționale. Tot dintre aceștia au fost cei mai mulți care nu au făcut RMN după un an.

Urmărind cu atenție pacienții pe parcursul anilor, am constatat o accentuare a problemelor psiho-emoționale pe măsură ce trece timpul, iar pacientul se acomodează cu ideea de boală, creîndu-și un nou stil de viață, deși cu disconforturi. Pacientul intră într-un cerc vicios: dezordinile psiho-emoționale întrețin problema fizică, iar aceasta devine cauză de adâncire a problemelor psiho-emoționale. După câte am observat, aceasta pare a fi explicația faptului că pacienții mai în vârstă, în fapt cu vechime mai mare a bolii, răspund mai greu la tratament față de cei mai tineri, de regulă aflați mai aproape de debut. Nu este vorba despre o lipsă de răspuns a corpului, ci de o blocare a reactivității acestuia față de tratament, determinată de blocarea mentală în starea de boală.
Cu atât mai important pentru cei aflați la debut, și avînd motive întemeiate științific (după cum am precizat în articolul "Scleroza multiplă și api-fito-terapie partea 1”), să înțeleagă că problema lor poate fi rezolvată și să nu cadă în capcana bolii, nici în capcana etichetării medicale printr-un diagnostic considerat in mod desuet drept incurabil. Repet, dacă medicamentele existente acum în spitale nu reușesc să rezolve această patologie, nu înseamnă că nimic în lume nu o poate face. Cel mai corect pentru acești oameni este să considere că se află într-o situație delicată de viață, dar din care pot ieși cu bine. Dacă doresc cu adevărat să iasă din această dilemă, dacă se mobilizează să participe la o muncă de echipă și fac un tratament adecvat, ei vor putea avea o viață normală.
Și esențial este să accepte că manifestările de la nivelul corpului sînt precum vârful unui iceberg. Așa cum cea mai mare parte a icebergului este nevazută sub apă, la fel și problema lor are o mare parte ascunsă vederii fizice, deoarece se află în partea nevazută a ființei lor. În mod oarecum similar, rădăcinile unui copac nu se văd, deși ele există. Uneori se întâmplă ca frunzele să se ofilească, și deși udăm planta suficient, frunzele continuă să se usuce. E semn că problema se află în partea nevazută a plantei. Poate un vierme roade rădăcina. Până când vom săpa la rădăcină, spre a descoperi viermele altfel nevăzut, planta se va ofili, oricâtă apă i-am da. Odată viermele îndepărtat, problema s-a rezolvat și copacul va continua să trăiască.
Căutînd acele probleme din părțile de natura eterică ale ființei umane, nu numai că cele fizice se vor rezolva mai repede și mai ușor, dar și sufletul va avea de câștigat în drumul său spre mântuire. Lucrăm într-un plan și câștigăm în două…

Mențiuni despre evoluția ulterioară a pacienților din acest studiu:
23 dintre ei sînt scoși din tratament de mulți ani, pentru că nu mai aveau nevoie, ei trăind normal
7 dintre femei au născut în cursul tratamentului, în bune condiții pentru ele și copii
femeia considerată medical infertilă e una dintre cele care au născut
pacienții care asociau epilepsie, astm bronșic, tulburare psihică bipolară au fost recuperați și din aceste patologii

Ce ați citit mai sus a rezultat din munca unui singur om, chiar dacă cu numeroși pacienți pe durata a mai mulți ani. Din acest motiv e imposibil să vorbim despre loturi foarte mari de pacienți, așa cum prezintă concernele farmaceutice.

Dar prin acest studiu nu încercăm să spunem că am găsit soluția absolută și unică pentru problema demielinizării. Dorim doar să dăm un semnal că este posibilă evoluția mai sus prezentată, chiar dacă e vorba despre o boală considerată incurabilă. Că este posibil să se faca pentru acești pacienți mai mult decât tratamente medicamentoase experimentale, care abordează direcții ce nu respectă necesitățile impuse de această suferință și cu atât mai puțin complexitatea ființei umane. Trebuie doar căutat și acționat dincolo de cadrele fixate actual în medicina convențională. Farmacia de sinteză are limitări strâmte, în timp ce farmacia naturii face parte din Infinitul Universal care ne cuprinde și le cuprinde pe toate: probleme, necazuri, soluții, rezolvări, bucurie...