ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zilele trecute, fiul artistului Nelu Ploieșteanu, Mihai, a murit la doar 32 de ani. Băiatul a trecut printr-o suferință greu de descris, după ce a fost diagnosticat cu tetrapareză spastică și encefalopatie. Mama acestuia, Elena, a spus că nenorocirea i s-a tras de la vaccinul pe care l-a făcut la vârsta de 2 luni.

„Mihăiță a venit pe lume perfect sănătos, dar un banal vaccin i-a cauzat suferința. De la vârsta de două luni are tetrapareză spastică și encefalopatie. N-am vrut să-l operăm, pentru că puteam să-l pierdem. La noi în casă nu se folosește cuvântul handicap. Când eu nu sunt acasă, băiatul nu mai vrea să mănânce, nu mai vrea să bea ceai. Dar eu nu prea plec de acasă. Vara plecăm la munte, din aprilie și până în octombrie. De 26 de ani dorm cu el. Îl iau în brațe, iar el se simte în siguranță. Dacă Dumnezeu mi-a dat crucea asta, o duc, ce pot sa fac?!”, spunea mama lui în 2013.

„Am fost cel mai bucuros om din lume cand a venit pe lume. Era al cincilea copil si singurul meu băiat. Nu vreau să se înțeleagă greșit, n-am nevoie de nimic de la nimeni. Pentru soția mea este foarte greu. Ea nu a mai ieșit din casă de 26 de ani. Mihăiță este dependent de ea, dar nu s-a plâns niciodată. Bineînțeles că n-a mai avut nicio vacanță de 26 de ani. I-am depistat boala foarte devreme, i-am adus un frigider de medicamente, dar nu l-au putut ajuta mai mult decât atât. Oricum, mie nu mi-a fost niciodata rușine cu băiatul meu. Este țintuit la pat de 26 de ani, dar e bibeloul familiei noastre”, spunea atunci și Nelu Ploieșteanu.

Tetrapareza spastică este forma de paralizie cerebrală în care sunt afectate toate membrele în mod egal sau membrele superioare sunt mai mult afectate decât membrele inferioare. 

Tetrapareza spastică este un sindrom de neuron motor central. 

Tetrapareza spastică asociază retard mental sever și microcefalie, reprezentând 5% din totalul formelor de paralizie cerebrală.

Encefalopatia reprezintă atingerea difuză a encefalului legată de o afecțiune generală. Cauzele encefalopatiilor sunt intoxicațiile, tulburările metabolice (carență în vitamina b1, insuficiența de oxigen) sau alte boli generale (hipertensiune arterială, insuficientă hepatică, alcoolism cronic). Semnele neurologice sunt o încetinire a ideilor, o agitație, o confuzie mintală și, mai rar, convulsii. Examenele complementare și tratamentul variază în funcție de boala în cauză.