ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sistemul de sănătate din România este în colaps, calitatea sistemului de sănătate plasând țara noastră pe ultimul loc în Europa!

Aceste informații sunt cuprins în raportul EuroHealth Consumer Index și a fost dat publicității de către Diana Păun, consilier de stat la Departamentul de Sănătate Publică al Președinție, în cadrul unei conferințe de specialitate.
România înregistrează deficiențe severe în administrarea întregului sector public de sănătate, iar accesul la servicii medicale este inegal.

Din analiză reiese că România are o structură învechită de asistență medicală, în care cea spitalicească este predominantă, recomandarea experților fiind aceea de restructurare a piramidei serviciilor de sănătate, iar costul cu spitalizarea reprezintă aproximativ 55% din total, doar Bulgaria depășindu-ne la acest capitol. Mai mult, încercările de reformă din ultimii ani nu au condus la rezultatele scontate.

Consilierul prezidențial a anunțat, totodată, scăderea scorului pe aria de prevenție, rezultat ce contribuie în mare măsură la scăderea scorului total al României și la poziționarea pe ultima poziție în clasament.

România înregistrează deficiențe majore la mortalitatea infantilă, fiind pe primul loc în clasament, cu o valoare de aproape 3 ori mai mare decât media statelor membre ale UE, și la rata avorturilor, unde doar Bulgaria ne depășește la acest indicator, care în România este de peste două ori mai mare decât media Uniunii Europene.

Baza sistemului o reprezintă asistența medicală spitalicească (număr mare de internări, durata mare a spitalizării, număr mare de paturi de spital), toate acestea rezultând în costuri foarte mari pe acest segment, în detrimentul medicinei preventive.

Recomandările în urma acestui studiu, sunt prioritizarea prevenției - prin educarea populației în vederea menținerii propriei sănătăți și prin alocări financiare mai mari pe zona medicinei primare.