ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat din marile structuri comerciale 51 tipuri de salam feliat, realizând un studiu prin care vrea să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestor produse și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor. Au fost analizate sortimente de salam fabricate/distribuite de către: Angst, Meda, Agricola, Reinert, DiaVist, Pick Ungaria, Ifantis, CrisTim, Zimbo Ungaria, Auchan, Cora, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Caroli, Goodies Meat Production, Billa, Prodprosper, Profi, Intercarn, Pikok, Espina/Spania, Kemper Germania, Kamarko/Germania si Espana Bonita/Spania.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea studiului s-au avut în vedere următoarele obiective:

1.Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestor produse pentru prezentarea unor puncte de vedere.

La fabricarea sortimentelor de salamuri feliate analizate s-au folosit pulpă de porc, carne de porc, gușă de porc fără șorici, carne de vită, șorici, slănină, apă, sare, amidon din cartofi, hidrolizat proteic vegetal din soia, proteină vegetală din soia, amestec de condimente, extracte din amestec de condimente, glucoză, fructoză, zahăr, cultură starter, boia de ardei, lactoză, dextrina, proteine din lapte, fibre vegetale din morcov, proteină animală din porc, transglutaminază, gelatină, boia de ardei iute, ardei gras, ceapă, usturoi, acid acetic, extract de drojdie, grăsime de pui, maltodextrină, culturi de maturare, aromă vită, emulsie de șorici, fum lichid și sfeclă roșie.

La 75% dintre salamurile feliate  producătorii nu declară cantitatea de carne din 100 grame produs.

Top 10 mezeluri feliate după conținutul de carne

Salam de Sibiu (Kaufland Classic) – 100 grame produs finit (salam) se obțin din 123 grame carne de porc și 37 grame slănină;

Salam Parmesali (Reinert) – 100 grame de produs finit se obțin din 121 grame carne de porc;

Salam ardelenesc Pikok (Reinert) – 100 grame de produs finit se obțin din 120 grame carne de porc

Salam clasic Linessa (Kemper Germania) – 100 grame de produs finit se obțin din 118 grame carne de porc;

Salam de porc (Intercarn) – 100 grame de produs finit se obțin din 113 grame carne de porc;

Salam de porc Espana Bonita (Spania) – 100 grame de produs finit se obțin din 108 grame carne de porc;

Salam de curcan Victoria (Zimbo) – 91 % carne de curcan;

Salam de porc Victoria (Kaufland Classic) – 45% pulpă de porc și 38% carne de porc;

Salam de porc Victoria (Caroli) – 51% pulpă de porc și 29% carne de porc;

Salam de porc Victoria (Baroni Goodies) – 47% pulpă de porc și 33% carne de porc;

2. Analiza conținutului de sare din acest tip de produs și impactul acesteia asupra bolilor cardiovasculare.

51% dintre salamurile feliate conțin în 100 grame produs peste 76% din cantitatea de sare recomandată zilnic de către Organizația Mondială a Sănătății.

Top 10 cele mai sărate salamuri feliate

Salam de Sibiu (Cora) - 6 grame sare/100 grame produs;

Salam bănățean (Carrefour), salam de Sibiu (Billa), salam bănățean (Reinert), salam de Sibiu (Reinert), salam de Sibiu (Kaufland), salam de Sibiu (Auchan) – 5,5 grame sare/100 grame produs;

Salam de iarnă (Angst) – 5,1 grame sare/100 grame produs;

Salam trapez (Reinert) – 5 grame sare/100 grame produs;

Salam nobil (Carrefour) – 4,6 grame sare/100 grame produs;

Salam Salsihan (Espana Bonita) – 4,5 grame sare/100 grame produs;

Salam chorizo (Espina) – 4,3 grame/100 grame produs;

Salam Sinaia (Profi) – 4,2 grame sare/100 grame produs;

Salam chorizo (Agricola), salam Sinaia (Agicola), Sporul casei (Reinert), salam ardelenesc (Reinert), salam Parmesali (Reinert), salam chorizo (Billa), salam cu înveliș de ceapă și usturoi (Lidl), salam student (Pick), salam nemțean (Prodprosper), salam clasic Linessa – 4 grame sare/100 grame produs;

Salam Sinaia (Cris Tim) – 3,8 grame sare/100 grame de produs.

3. Analiza informațiilor nutriționale în cazul sortimentelor de parizer analizate.

Salamul feliat este un produs cu un conținut ridicat de grăsimi, acesta variază de la 7,9 grame până la 50 grame din 100 grame produs.

Top 10 salamuri feliate după cantitatea de grăsimi declarată de producător

Salam bănățean (Carrefour), salam bănățean (Reinert) - 50 grame;

Salam chorizo (Agricola) – 45 grame;

Salam tapas (Caroli) – 44 grame;

Salam ardelenesc (Reinert), salam de Sibiu (Reinert), salam Palaciego (Caroli), salam de Sibiu (Kaufland), salam student (Pick), salam de Sibiu (Cora) – 43 grame;

Salam cu boia dulce (Pikok), salam cu înveliș de ceapă și usturoi (Lidl) – 42 grame;

Salam Sinaia (Agricola) – 41 grame;

Salam de iarnă (Angst) – 39,9 grame;

Salam Sinaia (Profi) - 38 grame;

Salam de Sibiu (Auchan), salam de Sibiu (Reinert) – 36 grame;

Salam pontic ( Cris Tim) – 35,55 grame.

51% dintre salamurile feliate conțin în 100 grame produs între 30 și 50 grame de grăsimi.

4. Identificarea substanțelor chimice și a aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.

În cele 51 de produse analizate s-au identificat 26 aditivi alimentari și alte substanțe. În ceea ce privește aditivii alimentari asupra cărora există studii care arată că aceștia pot provoca probleme grave de sănătate, situația se prezintă astfel:

63% dintre salamurile feliate sunt colorate cu carmin/coșenilă. Carminul nu este recomandat în alimentația copiilor pentru că poate produce hiperactivitate și deficiențe de concentrare. Acidul carminic poate provoaca rinite, astm, eruptii cutanate si distruge vitamina B12.

La 22% dintre salamurile feliate s-a folosit caragenanul ca agent de îngroșare. Caragenanul (E407) este un gelifiant. Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar. În UE este interzis a fi utilizat în formulele pentru bebeluși din motive de precauție.

La 96% dintre salamurile feliate s-a folosit nitritul de sodiu. La nivelul Uniunii Europene este permis a fi utilizat numai în amestec cu sarea într-o proporție de 0.0625%. Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar.

La 35% dintre salamurile feliate s-a folosit monoglutamatul de sodiu ca intensificator de gust și aromă. Acesta provoacă reacții alergice, dureri de cap și de gât, amețeală, greață, diaree și poate bloca asimilarea vitaminei B6 și a calciului.  

În privința numărului de aditivi din fiecare produs analizat, există următoarea situație:

23% din produsele analizate conțin câte 3 aditivi per fiecare produs;

12% din produsele analizate conțin câte 2 aditivi per fiecare produs;

11% din produsele analizate conțin câte 5 aditivi per fiecare produs;

10% din produsele analizate conțin câte 4 aditivi per fiecare produs;

10% din produsele analizate conțin câte 6 aditivi per fiecare produs;

10% din produsele analizate conțin câte 10 aditivi per fiecare produs;

8% din produsele analizate conțin câte 8 aditivi per fiecare produs;

4% din produsele analizate conțin câte 11 aditivi per fiecare produs;

4% din produsele analizate conțin câte 9 aditivi per fiecare produs;

4% din produsele analizate conțin câte 7 aditivi per fiecare produs;

4% din produsele analizate conțin câte 1 aditiv per fiecare produs.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews