ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În zona de nord-est a României sunt cei mai mulți locuitori predispuși la diabet, potrivit unui studiu epidemiologic PREDATOR, în județele Iași, Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava și Vaslui informeazăAgerpres.

Într-o conferință de presă care a avut loc sâmbătă la Iași, președintele  Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Romulus Timar, a declarat că  în zona Moldovei si partea sudică  a României diabetul are mai multe șanse de apariție, comparativ cu celelalte zone ale României. Rata celor din Moldova predispuși la diabet este de 6,7%.

"Potrivit unui studiu epidemiologic PREDATOR, în județele Iași, Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava și Vaslui 12,38% din populația adultă, de 20 - 79 de ani, suferă de diabet zaharat. Situații asemănătoare mai sunt doar în Muntenia - 13,39%, respectiv în zona București - Ilfov unde incidența este de 12,79%. Din păcate, nu toți cei care suferă de diabet știu că sunt bolnavi. Doar una din două persoane este diagnosticată cu diabet, ceea ce poate avea consecințe grave asupra sănătății lor. Asta pentru că, în lipsa unei îngrijiri atente, cu monitorizare permanentă a valorilor glicemice, diabetul cauzează complicații grave, care afectează întregul organism. Mă refer la aparatul cardiovascular, la rinichi, nervii periferici, și se poate ajunge chiar și la orbire", a precizat Romulus Timar.

Studiul arată că în zona rurală, din cauza produselor alimentare, există cei mulți locatari afectați și predipuși la diabet, comparative cu zona urbană.