ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Medlife, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale din România, a publicat pe site-ul oficial un studiu  realizat de oamenii de știință biologi de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din care reiese faptul că postul negru îmbunătățește considerabil capacitatea celulelor stem de a se regenera.

Studiul, publicat pe site-ul MIT, citat de Medlife, indică faptul că pierderea capacitatii de regenerare a celulelor stem, ce are loc odată cu înaintarea în vârstă, poate fi inversată cu ținerea unui post de 24 de ore. Biserica Ortodoxă a rânduit post miercurea și vinerea, plus patru perioade mai mari de post: Postul Paștilor, Postul Sfinților Petru și Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului și Postul Nașterii Domnului.

Iată articolul apărut pe site-ul MIT, în traducerea MedLife.ro.

Cum au ajuns cercetătorii la constatările privind capacitatea de regenerare a celulelor stem
 
În cadrul experimentelor de laborator efectuate pe șoareci supuși postului negru pentru 24 de ore, cercetătorii au observat că celulele acestora încep să consume acizii grași în schimbul glucozei din organism, o schimbare ce stimulează procesul de regenerare al celulelor stem.
 
De asemenea, oamenii de știință au descoperit că ar putea obține același efect de de regenerare la nivelul celulelor stem cu ajutorul unei molecule ce activează acest proces metabolic.
 
O astfel de intervenție ar putea ajuta organismul persoanelor în vârstă să se regenereze mai rapid în urmă infecțiilor gastro-intestinale. De asemenea, acest proces ar putea fi benefic și pacienților ce suferă de cancer și fac chimioterapie, sunt de părere autorii studiului.
 
„Ținerea postului negru are multe efecte benefice asupra intestinului ce stimulează regenerarea organismului în urma infecțiilor , dar și în cazul bolilor cronice. Înțelegerea modului în care postul îmbunătățește sănătatea organismului în general și înțelegerea modului în care operează celulele stem în regenerarea intestinului sunt interesele noastre fundamentale," declară Omer Yilmaz, profesor de biologie în cadrul MIT și autorul principal al studiului.
 
„Studiul ne oferă dovezi că postul acționează ca un comutator metabolic la nivelul celulelor stem intestinale, un proces ce stimulează arderea carbohidraților și a grăsimilor. Este interesant să observăm că transformarea acestor celule și oxidarea acizilor grași din organism îmbunătățește în mod considerabil procesul de regenerare a celulelor și funcțiile acestora. Cercetarea de față deschide, astfel, noi căi de dezvoltare a tratamentelor terapeutice de îmbunătățire a homeostaziei tisulare în cadrul patologiilor asociate vârstei," adaugă autorul principal al studiului.
 
Stimularea procesului de regenerare la nivel celular
 
În ultimii zeci de ani de studiu, cercetătorii au înțeles că aportul caloric scăzut este asociat longevității crescute în rândul oamenilor, dar și al altor organisme.
 
Pentru studiul de față, Dr. Yilmaz și colegii săi și-au propus să afle cât de repede au loc aceste efecte la nivel molecular, în special la nivelul celulelor intestinului.
 
Celulele stem intestinale sunt responsabile de menținerea mucoasei intestinale ce se regenerează o dată la cinci zile. Când apar leziuni sau infecții, celulele stem sunt cele responsabile pentru repararea daunelor la nivel molecular.
 
Pe măsură ce îmbătrânim, abilitățile acestora de a se regenera se diminuează, așa încât procesul de refacere a florei intestinale se întinde pe o perioada mai lungă de cinci zile.
 
Experimentul de laborator a arătat că, după ce șoarecii au fost supuși postului negru timp de 24 de ore, celulele stem colectate de la nivelul intestinului și-au dublat capacitatea de regenerare.
 
„Analizele asupra culturii de celule recoltate de la șoarecii de laborator au arătat că acest efect este foarte pronunțat, indiferent de vârstă subiecților de la care au fost colectate," arată raportul cercetătorilor.
 
Cum funcționează comutatorul metabolic ce are ca efect stimularea procesului de regenerare la nivel celular
 
Studiile efectuate ulterior au arătat că secventierea ARN-ului mesager al celulelor stem colectate de la șoarecii de laborator supuși postului negru a indus o schimbare la nivel microbiologic, de la faza obișnuită a metabolismului pe parcursul căreia are loc arderea carbohidraților, la metabolizarea acizilor grași.
 
Această schimbare are loc prin stimularea factorilor PPAR ce activează genele implicate în metabolizarea acizilor grași. Dacă acest proces este stopat, postul nu mai prezintă aceleași beneficii.
 
Ulterior, cercetătorii au investigat alte căi de a stimula capacitatea de regenerare a celulelor stem în lipsa ținerii postului și au descoperit că ar putea reproduce efecte benefice ale postului prin administrarea unei molecule ce imită efectele complexului de factori PPAR.
 
"Rezultatele sunt suprinzătoare. Activarea unei căi metabolice este suficientă pentru a inversa anumite fenotipuri ce țin de vârstă," conchide Dr. Chia-Wei Cheng, unul dintre autorii studiului.