ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Probabil sunteți familiarizați cu expresia publicitară „mai alb și mai strălucitor”. Este folosită pentru a promova vânzarea unei varietăți de produse, de la detergent de rufe la pastă de dinți și produse de albire a dinților.

Un ingredient folosit pentru a obține acest efect este dioxidul de titan și este folosit în unele alimente, cum este brânza de vaci și glazura de prăjitură, pentru a le face să pară mai albe și mai atractive vizual. Însă ceea ce nu este atât de atrăgător la dioxidul de titan sunt descoperirile recente ale cercetărilor care leagă utilizarea acestui aditiv de cancerul de colon, scrie Epoch Times, care prezintă aceste descoperiri.

Producătorii de produse alimentare și de îngrijire personală și cosmetice folosesc aditivul pentru a accentua și a defini mai bine culorile produselor.

Dioxidul de titan de calitate alimentară (E171) este un aditiv alimentar comun care conține nanoparticule. Nanoparticulele nu pot fi văzute fără un microscop, deoarece acestea au dimensiunea de la 1 la 100 de nanometri. Prin comparație, o bucată medie de hârtie are o grosime de 100.000 de nanometri. Dimensiunea extrem de mică a nanoparticulelor din dioxidul de titan mărește capacitatea acestora de a deteriora celulele.

Când dioxidul de titan este utilizat ca pigment în crema solară, vopsele, machiaj și materiale plastice, se numește alb de titan, alb pigment 6 sau CI77891. Dioxidul de titan alimentar este folosit în produse de panificație, glazură, tartine pentru sandviciuri, pastă de dinți, sosuri albe, cremă de cafea, ciocolată, lapte, bomboane, unele produse lactate, sosuri pentru salate și gumă de mestecat. De asemenea, este folosit ca agent antiaglomerant în amestecurile alimentare instant și băuturi și ca excipient în suplimente de vitamine și medicamente.

Dioxid de titan și cancerul de colon

Într-un studiu recent apărut în Toxicology, un grup de oameni de știință au dorit să stabilească modul în care celulele umane ale cancerului de colon răspund la expunerea la dioxid de titan (E171). Cercetările anterioare efectuate pe șoareci au indicat că introducerea dioxidului de titan în cancerul de colon la șoareci exacerbează formarea tumorilor de colon. Pentru acest studiu, oamenii de știință au vrut nu numai să folosească un model uman [linia celulară de cancer de colon], ci și să vadă dacă efectele toxice continuă după ce a fost eliminată expunerea la dioxidul de titan.

Ei au descoperit că efectele toxice ale dioxidului de titan au continuat chiar și după ce celulele umane nu au mai fost expuse la aditiv. Celulele au prezentat leziuni ale ADN-ului și alte modificări dăunătoare, chiar și la 48 de ore după ce E171 a fost îndepărtat din celulele colonului.

Expunerea la dioxid de titan poate proveni și din altă sursă. Deoarece conține nanoparticule și cantități mari din aceste particule se găsesc în sistemele de distribuire a apei, unele cercetări arată că toxina se acumulează și în fructele de mare.

Interzicerea dioxidului de titan

Franța a interzis utilizarea E171 în alimente în 2020, iar în 2021, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a numit aditivul alimentar nesigur. Totuși, utilizarea dioxidului de titan continuă în Statele Unite, precum și în Canada și Marea Britanie.

În Statele Unite, un proces colectiv a fost intentat împotriva Mars Corporation în iulie 2022 din cauza utilizării dioxidului de titan în bomboanele Skittles. În 2016, compania s-a angajat să elimine aditivul în termen de cinci ani, dar nu a reușit să facă acest lucru. Persoana care a dat în judecată Mars Corporation, Jenile Thames, a remarcat că alți producători de bomboane au eliminat toxina din produsele lor. Din octombrie 2022, dioxidul de titan se mai găsește în Skittles, iar U.S. Food and Drug Administration susține că aditivul este „sigur” pentru consumul uman.

Concluzie

Cercetări recente indică faptul că dioxidul de titan din alimente și produse de îngrijire personală poate prezenta un risc de a favoriza dezvoltarea de cancer de colon la oameni. Dioxidul de titan este un alt aditiv alimentar, printre multe altele, de care consumatorii trebuie să fie conștienți și să-l evite atunci când este posibil.

Referințe: