ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primăria Capitalei a fost atenționată să își revizuiască planul de combatere a țânțarilor vectori care transmit virusul Zika, existența acestora "fiind demonstrată și documentată și în municipiul București" de către specialiștii Institutului Cantacuzino, relevă un document semnat de conducerea Ministerului Sănătății în urmă cu 10 zile.

 

În urma acestei atenționări, Primăria va atribui un contract de dezinsecție fără licitație, motivând că ultimul contract, încheiat încă din 1996 cu o firmă, al cărui tarif ridicat a fost criticat public, a expirat în decembrie, iar delegarea gestiunii acestui serviciu impune 8 etape, dintre care în 6 ani a fost parcursă una singură.

"A fost atenționată Primăria Generală a Capitalei să-și revizuiască planul anual de combatere a țânțarilor în municipiul București, astfel încât să fie asigurată folosirea substanțelor active (larvicide și insecticide) și pentru combaterea țânțarilor din specia Aedes albopictus (vectori pentru transmiterea virusului Zika) a căror existență a fost demonstrată și documentată și în Municipiul București de către specialiștii din Institutul Cantacuzino. S-a recomandat intensificarea măsurilor de desțânțărizare în zonele cunoscute a fi posibile locații de înmulțire a țânțarilor (parcuri, lacuri etc, inclusiv depozitele de anvelope), cât și în jurul celor două mari spitale de boli infecțioase din București (Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș și Spitalul Clinic Dr. Victor Babeș) în care există posibilitatea internării cazurilor suspecte de infecție Zika de import, pentru a preveni răspândirea virusului în populația de țânțari autohtoni", se arată în documentul oficial redactat în urmă cu 10 zile și prezentat de Profit.ro.
 
În document nu sunt prezentate alte detalii legate de "existența demonstrată și în București" a țânțarilor din specia care transmite virusul Zika, precum momentul exact în care a fost descoperit acest fapt sau eventuale alte orașe cu o astfel de problemă, alături de Capitală.

Săptămâna trecută, OMS a avertizat că epidemia s-ar putea extinde în următoarea perioadă.