Timpii de intervenție ai autorităților în incendiul din Colectiv arată dezastrul operațiunilor de salvare

„Mergeau, urlau, se târau. Tineri desfigurați. Urlau mulți. Eram două salvări. Una dintre victime era o tânără, rănită grav. Țipa la mine să venim mulți. Mă implora. Spunea că sunt 300 de tineri, arși, călcați în picioare.” Este mărturia unei asistente de pe salvare, care a acordat primul ajutor victimelor din incendiul de la Club Colectiv. Declarația ei descrie haosul din acea seară cumplită. 300 de victime și doar două ambulanțe. Ȋn centrul Bucureștiului. Vineri, după ora 22:00. Ȋn ce țară trăim?
Autoritățile au îngropat repede sub tăcere acest episod. Intervenția autorităților s-a rezumat la declarațiile pe care Oprea și Arafat le-au făcut, la miezul acelei nopți, în fața camerelor de luat vederi. Au făcut tot ce trebuia făcut. Neprecupețind niciun efort. Iar națiunea care a făcut la rându-i noapte albă, pentru a urmări tragedia de pe micile ecrane, a răsuflat ușurată.
Mai târziu, când jurnaliștii fără stare au început să pună întrebări despre operațiunile de salvare de la Club Colectiv, despre timpii de intervenție și despre numărul de ambulanțe, autoritățile au instituit omerta peste acest subiect. Au făcut tot ce trebuia făcut. Neprecupețind niciun efort pentru a ascunde adevărul.
ActiveNews a intrat în posesia acestor informații. Sunt niște liste cu numere. Timpi, ambulanțe. Așa cum tot un număr comprimă durerea a 63 de familii care și-au pierdut copiii. Diferențe, adunări, operații matematice. Fiecare minus înseamnă o viață. Timpii de intervenție ai autorităților în incendiul din Colectiv arată dezastrul acelor operațiuni de salvare.
Teorie: Apelul de la 112 e transmis, în 2-3 secunde, spre Poliție, Ambulanță și Pompieri/SMURD
Incendiul din Colectiv a izbucnit la ora 22:32:16. Momentul a fost surprins de cele 4 camere video instalate în interiorul clubului, imaginile fiind stocate pe un dispozitiv electronic de tip DVR. „La ora 22:32:16, imediat după ce artificiile s-au stins se observă cum spațiul dintre stâlpul de suținere al imobilului și scenă rămâne în continuare luminat, iar lumina crește foarte repede în intensitate acoperind o suprafața tot mai mare”, se menționează în procesul-verbal de vizionare a imaginilor, întocmit de anchetatori la data de 02.11.2015. „La ora 22:32:26 se observă, de fapt, cum tavanul situat între stâlpul de susținere al imobilului și scenă arde, iar din acesta încep să cadă bucăți incandescente. Suprafața tavanului care arde crește foarte repede, flacara devine violentă, iar primele persoane se îndreaptă spre ieșire la ora 22:32:35”.
Ora 22:32 este, fără nicio îndoială, cea la care s-a efectuat primul apel la 112. Ea este menționată și în declarațiile supraviețuitorilor care au sunat atunci la numărul de urgență. „La ora 22:32, în primul minut de la începerea incendiului, efectuez apelul către 112. Comunic locul și anunț numărul de peste 50 de răniți, apreciat ca urmare a faptului că tocmai ieșisem din interior și observasem viteză mare de propagare a focului”, spune Victor Dobre, supraviețuitor al incendiului, într-o scrisoare deschisă adresată autorităților române.
Conform procedurilor publicate pe site-ul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU) - www.112.ro, după primirea oricărui apel de urgență, sistemul identifică numărul de telefon al persoanei care a semnalat cazul; se identifică natura/tipul incidentului; se determină numele și adresa abonatului postului telefonic prin căutare automată în baza de date sau prin interviu cu apelantul; se determină locul incidentului; operatorul cere apelantului date despre caz/victimă – persoane blocate, numărul victimelor, ș.a.; se transmit, automat, toate datele, simultan, la dispeceratele Poliției, Ambulanței și Pompierilor/SMURD – (această operațiune de transfer se realizează în 2-3 secunde); dispecerii stabilesc rapid mijloacele de intervenție care participă la soluționarea cazului, având la dispoziție aplicația AVL (Localizare Automată a Vehiculelor) și le alocă pentru intervenție; pe hartă se afișează conexiunea caz - mijloace de intervenție.
Ȋn teorie, procedura presupune o viteză de reacție foarte rapidă. Ȋn practică, însă, în intervenția de la incendiul din Colectiv au existat mai mulți timpi morți. Timpi măsurați în morți.
Realitatea de la Colectiv: 112 a transferat apelul către Ambulanță după 3 MINUTE
Având ca reper informațiile din înregistrările camerelor video din club, plecăm de la ipoteza că primul apel la 112 a fost efectuat la ora 22:32:35. ISU București, în răspunsul comunicat ActiveNews, susține că „la ora 22:32 Dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Dealul Spirii» București - Ilfov a fost anunțat prin intermediul Serviciului Național Unic dentru Apeluri de Urgență 112 despre producerea unui incendiu în str. Tăbăcarilor, nr. 7, sector 4, București”. A fost, așa cum scrie la carte, o operațiune de transfer în 2-3 secunde.
Numai că, dacă ISU spune adevărul, teoria a fost aplicată doar în ceea ce-i privește. Serviciul de Ambulanță București – Ilfov (SABIF), conform răspunsului trimis ActiveNews, a avut un regim special: „ora exactă a ajungerii informației la SABIF de la Serviciul 112 este 22:35:41”. Transferul nu s-a făcut deci, imediat, ci după 3 MINUTE de la data primirii apelului la 112. Ca să ai valoarea exactă a acestor 3 minute, trebuie să numeri în gând până la 180, imaginându-ți că arde carnea pe tine. Sau pe copilul tău. Și nici în gând măcar, nu poți să numeri până la capăt...
De ce ar fi întârziat 112 transferul apelului către Ambulanță? Mai ales că cei care au sunat la 112 spuseseră că e vorba de zeci de victime, iar SABIF este cel ce duce greul intervențiilor medicale de urgență. Conform unor statistici oficiale, publice pe site-ul SNUAU, în luna noiembrie 2015, SABIF a preluat, de la 112, 46.684 de apeluri/cazuri, spre deosebire de SMURD, căruia i-au fost transferate doar 14.923 de apeluri/cazuri. Ȋn octombrie 2015, raportul a fost același. De ce a fost transferat apelul imediat către ISU/SMURD și, abia într-un târziu, și către Ambulanță?
O explicație ar fi aceea că operatorul 112 nu a înțeles exact situația sau că interlocutorul nu a știu să-i explice proporțiile dezastrului. Ȋnsă, în acel minut, au fost mai multe apeluri la 112. Doar numărul apelurilor putea fi o dovadă că e vorba de un incident grav. Ȋn plus, nu trebuie să fii geniu ca, auzind despre un incendiu declanșat vineri seara într-un club, să-ți imaginezi că acolo pot fi zeci de victime.
O altă explicație ar fi aceea că ISU a oferit o informație falsă, pentru a acoperi incompetența celor de la SNUAU. O mână spală pe alta, iar amândouă acoperă adevărul... Ȋn noaptea incendiului, Ministerul de Interne anunța, printr-un comunicat de presă, că „primul apel la 112 a fost înregistrat la ora 22:36”. A doua zi, Departamentul pentru Situații de Urgență confirma și el informația. O informație falsă, asupra căreia s-a revenit ulterior. SABIF primise totuși alerta de la 112 la 22:35:41 și, oricâtă putere ar avea ele, autoritățile nu pot modifica mersul timpului.
O ultimă explicație, cea mai dureroasă dintre ele, ar fi aceea că cineva a dorit temporizarea intervenției medicale de urgență. Și că salvările au ajuns premeditat mai târziu la Club Colectiv, pentru a acorda primul ajutor victimelor.
Cei de pe primele ambulanțe SABIF au alertat dispeceratul
Conform datelor furnizate de Departamentul pentru Situații de Urgență, în București și Ilfov SMURD are 32 de ambulanțe. Deși ei au fost moblizați, prin 112, chiar din primul moment, la ora 22:32, așa cum susțin, SMURD a trimis la Club Colectiv O SINGURÃ AMBULANȚÃ, care a ajuns acolo la ora 22:43. Adică, după 11 minute. Arafat susține că timpul mediu de intervenție al unei ambulanțe în cazurile de urgență majoră este de 8 minute, așa cum e prevăzut, de altfel, și în standardele europene. La Colectiv, acest timp a fost depășit de SMURD.
Prin comparație, deși SABIF a fost anunțat la ora 22:35:41, a avut prima ambulanță la Club Colectiv la ora 22:39:00 (ambulanță tip C2, destinată intervenției medicale de urgență la cel mai înalt nivel, cu dr. Cotloș Radu). Timpul de intervenție: 3 minute și 19 secunde! (v. foto 1)

Ȋnsă SABIF a avut nu doar viteză de reacție, ci și o mobilizare mult mai bună. La ora 22:40, după 4 minute și 19 secunde la transferarea apelului de la 112 către ei, la Club Colectiv ajungea și a doua ambulanță. (v. foto 2)

Abia acum, personalul medical de pe ambulanțele SABIF, văzând dezastrul de la Colectiv, a alertat dispeceratul, furnizând informațiile corecte și solicitând ajutor de urgență. Violeta Maria Nacă era pe cea de a doua ambulanță SABIF, care a ajuns la Club Colectiv la ora 22:40. „Ne-am dus senini”, mărturisește ea. „Credeam inițial că e un incendiu banal, am fost al doilea echipaj la fața locului. Totul era ca un coșmar. Mergeau, urlau, se târau. Tineri desfigurați. Urlau mulți. Eram două salvări. Am implorat plângând pe cei de la dispecerat, că sunt sute de oameni arși. Am implorat dispeceratul să aducă mai multe ambulanțe, că e haos.”
Iar în minutele care au urmat, SABIF și-a direcționat toate salvările către Club Colectiv. (v. foto 3)

Ȋn prima jumătate de oră de la incendiu, SMURD a trimis doar cinci ambulanțe
Ȋn primul moment al intervenției lor, ISU-SMURD a trimis la Club Colectiv 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă, o ambulanță de prim ajutor SMURD, 2 autospeciale cu scară mecanică, o autospecială pentru descarcerări grele. Mulți pompieri, puțin ajutor medical de urgență. Când, în sfârșit, ei au ajuns la fața locului, acolo se aflau deja 5 ambulanțe SABIF (v. foto 4).

Conform informațiilor furnizate ActiveNews, până la ora 23:00, SABIF trimisese la Club Colectiv 17 (șaptesprezece) ambulanțe. SMURD? Ȋn documentul solicitat și primit de ActiveNews, ISU București evită un răspuns punctual. Deși solicitam informații despre „orele exacte la care ambulanțele SMURD au ajuns Club Colectiv și, respectiv, numărul acestora corespunzător fiecărui timp”, ISU – SMURD amestecă și timpii, și numărul de ambulanțe, convenabil, pentru a mima spunerea adevărului. Ȋnsă, cel mai adesea, adevărul are o precizie matematică!
La 3 noiembrie, Departamentul pentru Situații de Urgență informa că „în intervalul 22:32 și 23:00, la fața locului erau 22 ambulanțe SABIF și SMURD.” Cum SABIF nu are niciun fel de problemă în a comunica exact timpii de intervenție și numărul de ambulanțe, adevărul iese la iveală printr-o simplă operație de scădere: la ora 23:00, adică după 30 de minute de la incendiu, la Club Colectiv erau doar 5 (cinci) ambulanțe SMURD! (v. foto 5)

Ȋn răspunsul oficial primit de la ISU București, ni se spune că „în intervalul orar 22:48 – 23:50, au sosit la locul intervenției un număr de 28 de ambulanțe de prim ajutor calificat SMURD și 2 autospeciale de terapie intensivă/mobilă SMURD”. Ceea ce nu se spune, dar rezultă tot aritmetic, e că 23 dintre acele ambulanțe, dar și cele 2 autospeciale au sosit după ora 23:00. Prin comparație, până la ora 23:50, la Club Colectiv sosiseră 26 de ambulanțe SABIF, cele mai multe dintre ele trimise în prima jumătate de oră de după apelul la 112.
Se putea mai mult? Se putea mai bine? SMURD are în dotare 25 de autospeciale pentru transport personal și victime multiple (ATPVM). Aceste mașini, construite și dotate special pentru intervenții la locul unui incident soldat cu mai multe victime, pot transporta 4 pacienți pe brancarde, plus alți 2 pacienți a căror stare le permite să fie transportați în poziție șezândă. Fiecare astfel de mașină a costat 175.000 euro.
La Club Colectiv au ajuns doar 3 autospeciale transport personal și victime multiple. „Ȋn intervalul orar 22:58 – 23:21”, se precizează în răspunsul oficial primit de la ISU București. Cu alte cuvinte, prima autospecială pentru transport victime multiple a ajuns la locul intervenției după 26 de minute de la apelul la 112. Era o acțiune la un incendiu declanșat într-un club din centrul Capitalei, nu în creierii Munților Apuseni.
VA URMA: Anchetează cineva modul în care au intervenit autoritățile în incendiul de la Colectiv? Și câte victime au fost transportate, de fapt, la spitale?
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

De la ”Vaccinare în viteza a șasea”, la Terapie Intensivă. Mihai Leu, în stare critică la Spitalul Fundeni din București. Fostul campion la box și raliuri a fost transportat de urgență cu elicopterul

Robert F. Kennedy: ”Gardasil este probabil cel mai rău vaccin în masă pe care l-am văzut vreodată”

Celebra actriță Teddi Mellencamp este în fază terminală de cancer generalizat, la 43 de ani, după ce s-a vaccinat Covid în 2021

Colegiul Pseudo-Medicilor reîncepe prigonirea Medicului Răzvan Constantinescu după ce acesta a ridicat problema MORȚILOR SUBITE din rândul cadrelor medicale în urma vaccinării cu seruri experimentale Covid. ”Abia aștept să-i umilesc din nou!”

Mort subit după vaccin, în floarea vieții - a debutat post-mortem...

Slovacia lansează o anchetă privind vaccinul Covid-19 după constatările de contaminare cu ADN
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Sănătate
Persoane: Raed Arafat
Locații: București
Subiecte: Explozie club Colectiv Bucureşti
Organizații: ISU Ministerul de Interne Ministerul Sănătății SMURD
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)