ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Rezultatele testelor preliminare cerute de procurori în ancheta „Hexi Pharma” arată că, cel puțin pentru o parte din substanțele ridicate din spitale, concentrațiile erau în limitele admise de normele Uniunii Europene. Acest rezultat contrazice analizele realizate de Ministerul Sănătății, conform cărora dezinfectanții de la Hexi Pharma ar fi fost diluați și de patru mii de ori.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a anunțat că aceste teste preliminare nu sunt singurele solicitate de procurorii care vor apela, în această anchetă, inclusiv la experții străini. „S-a finalizat efectuarea testelor de eficiență pe unul dintre loturile care au fost supuse analizei. Este vorba de soluțiile care au fost ridicate de organele judiciare. Urmează alte teste de eficiență pe un alt lot. Pregătim teste care să fie efectuate la institute din străinătate. Este o procedură în curs. Rezultatele sunt de ambele tipuri, și negative, și pozitive. Urmează alte teste care se vor efectua și va fi un ansamblu de loturi în final, care vor da tonul final al procentajului”, a declarat astăzi procurorul general, la ieșirea din sediul CSM.

Traian Băsescu a comentat această răsturnare de situație, postând pe pagina sa de faceebok următorul mesaj:
„Temperatura scandalului HEXI PHARMA a scăzut suficient pentru a putea fi discutat rațional.

Mă întreb: și dacă «HEXI PHARMA» a fost o înscenare uriașă, profitând de câteva inadvertențe sau de câteva probe trucate, deliberat sau accidental, și trimise la ICECHIM?

Câteva realități și întrebări mi-au creat și continuă să-mi creeze suspiciuni puternice:
1. Nu este posibil ca SRI să nu fi captat informația despre o diluare sistematică, consistentă și pe termen lung a dezinfectanților cu care au fost aprovizionate sute de spitale, inclusiv spitalul SRI.

2. Nu este posibil ca managerii a sute de spitale și probabil mii de medici să nu fi sesizat aprovizionarea pe termen lung și sistematică a spitalelor cu dezinfectanți puternic diluați, dacă acest lucru ar fi fost o realitate.

3. Resping hotărât ideea că sute de manageri și medici români au sacrificat viețile bolnavilor de dragul unei șpăgi, fie ea și relativ consistentă raportată la salariile din sănătate.

4. Resping ideea că mult blamata Comisia de Biocide de pe lângă Ministerul Sănătății a tolerat ca, ani de zile, spitalele din România să fie aprovizionate cu dezinfectanți puternic diluați.

5. Oare întâmplător ministrul sănătății din acea vreme, Achimaș Cadariu, a fost extrem de rezervat în a se așeza în siajul scandalului?

Cu siguranță, medicii au fost umiliți și copleșiți de campania furibundă dusă prin presă împotriva «HEXI PHARMA», dar și împotriva medicilor care acum se gândesc să-și urmeze colegii care lucrează în străinătate (oare aceasta să fi fost miza?).

Ceva nu se leagă, ceva miroase urât în acest scandal.

PS - Pe amatorii de speculații, îi previn că nu am avut și nu am nici un fel de legături sau interese legate de «HEXI PHARMA», dar mă interesează în cel mai înalt grad situația sistemului de sănătate din România.”

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews