ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tribunalul Constituțional al Ungariei a decis că minorii pot fi separați temporar de părinții lor, dacă aceștia din urmă nu permit, fără un motiv justificat, vaccinarea obligatorie a copiilor, relatează portalul Index, citat vineri de agenția EFE și preluat de Agerpres.

„Poate fi limitat dreptul părinților la educare (a copiilor) în cazul refuzului vaccinării obligatorii fără un motiv valabil”, se arată în decizia Tribunalului Constituțional din Ungaria, care stabilește că „în caz extrem, separarea minorului de familie poate fi constituțională”, dar cu caracter temporar, nu definitiv.

Potrivit Tribunalului Constituțional de la Budapesta, protecția și îngrijirea minorilor constituie în primul rând o obligație a părinților, abia apoi a statului.

Decizia a fost pronunțată ca urmare a unei sesizări privind refuzul unei familii de a-și vaccina copilul, născut în 2015, mama refuzând și la nașterea acestuia orice asistență medicală.

„Vaccinarea obligatorie este indispensabilă pentru asigurarea protejării societății în fața bolilor și a epidemiilor”, explică Tribunalul Constituțional al Ungariei.

Cu toate acestea, grupuri numeroase de părinți, activiști și medici se pronunță împotriva obligativității vaccinării bebelușilor, invocând motive întemeiate: caracterul nedemocratic al obligativității, faptul că statul nu are dreptul să intervină în interiorul corpului cetățenilor sau să ia decizii asupra copiilor de care răspund în primul rând părinții acestora. Este contestată compoziția anumitor vaccinuri, suspectate a fi creat reacții adverse cauzatoare de handicap, numărul vaccinurilor administrate unui bebeluș și vârsta fragedă la care acestea sunt injectate în corpul micuțului, în locul unei administrări separate și treptate, care să nu șocheze organismul nou-născutului.