ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 „Nu mai pot”, repetă în continuu bătrânul a cărui suferință fizică este evidentă, în timp ce așteaptă să fie băgat în seamă de medicii de la camera de gardă a Spitalului Municipal de Urgență Roman.

Bărbatul are 84 de ani și e din comuna Ion Creangă (județul Neamț). Nu are copii și locuiește împreună cu soția sa, care e la fel de bătrână și de bolnavă ca și el.

Ieri, timp de 3 ore, niciun cadru medical nu a fost impresionat de vaiete omului în vârstă, care abia se mai ținea în picioare, sprijinit în baston. De brâu îi atârna punga de la sonda urinară ce i se blocase, cauzându-i suferința pentru care venise la spital.

Doi tineri care așteptau pe același hol, Mihaela Antohe și Petru Rusu, au filmat scena, iar videoclipul a devenit viral pe facebook, în scurt timp.

 
Roman TV, un post de televiziune local, a preluat subiectul, iar bătrânul și-a spus povestea:

 
După difuzarea acestui reportaj, directorul Spitalului Municipal de Urgență Roman, Oana Onu, a declarat pentru Ziarul de Roman, că „este vorba despre un pacient cronic, cu retenție urinară acută, care, în lipsa unui tratament de specialitate din partea unui urolog și din cauza infecțiilor urinare, are nevoie de schimbarea sau montarea sondei. În ultimele două luni s-a prezentat la CPU pentru această afecțiune cronică de 16 ori, în aproape toate cazurile solicitând ambulanța pentru transport. În ziua de vineri, s-a prezentat la ora 11:25, iar la ora 12:20 avea foaia de observație rezolvată. Și pe 5 ianuarie, la ora 8:51 a fost adus de ambulanță. A fost și pe 2 ianuarie, 28, 27 și 26 decembrie...”, spune directoarea spitalului, ca și când oamenii s-ar duce la spital de drag, și nu de nevoie.

Ea mai invocă și faptul că ieri, la Camera de Primiri Urgențe a spitalului din Roman, „de la 7:00 dimineața până la 13:30 au fost 42 de pacienți, din care unul cu stop cardio-respirator pentru care a fost nevoie de asistența cadrelor medicale timp de o oră. Managerul spitalului, doctor Maria Andrici, a dispus vizionarea imaginilor video din CPU și a declanșat o anchetă internă pentru a se vedea dacă s-au respectat timpii de așteptare, acest pacient nefiind considerat o urgență de tip cod galben sau roșu”.

Cei doi tineri care au filmat suferința bătrânul au fost însă în direct, pe facebook, la orele 11:55, 13:03 și 14:11.

Ieri seară, la Spitalul Roman a fost convocat și Comitetul Director pentru a analiza situația. Rezultatele anchetei se vor  face cunoscute în perioada imediat următoare. Și primarul Lucian Micu a cerut reprezentanților spitalului să se ia măsuri astfel încât pacienții să fie tratați corespunzător: „După cum știți, și în trecut ați mai avut probleme asemănătoare la spital. A crescut mult calitatea serviciilor, dar este păcat să avem sincope în desfășurarea actului medical”.

După ce, într-un final, a fost consultat de medici, bătrânul a fost dus acasă de cei doi tineri, singurii impresionați de suferința lui.