ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un psiholog din Cluj a inițiat o petiție online adresată Colegiul Medicilor din România, și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România prin care cere oprirea traumatizării copiilor în spitalele din țară, informează Vocea Transilvaniei.

Dr Adela Moldovan nu este de acord cu practica multor medici și asistente din clinicile medicale din România este de a interzice prezența părintelui în timpul realizării asupra copiilor a unor proceduri medicale de rutină (ex. recoltarea de sânge, montarea unei branule etc.) concomitent cu imobilizarea cu forța a copilului.

„Această procedură are efecte potențial traumatizante asupra copilului și asupra părintelui. Studiile științifice indică dezavantaje clare ale aplicării cu forța a tratamentelor medicale asupra copiilor și lipsa dovezilor pentru o mai bună desfășurare a tratamentului medical. Standardele de practică internaționale recomandă prezența părintilor pentru a facilita aplicarea tratamentului medical și a evita traumatizarea copilului și transformarea sa pe viitor într-un pacient necooperant. Practica locală din păcate este blocată în vechi cutume, iar părinții sunt informați să părăsească camera de tratament și adesea sunt amenințați cu ne-aplicarea tratamentului asupra copilului dacă nu se supun cerințelor, amenințări ce contravin Legii Drepturilor Pacientului. Respectăm medicii și asistenții medicali, suntem înțelegători față de presiunile la care sunt supuși și neajunsurile din sistemul medical care îi afectează, dar îi rugăm să ne considere copiii persoane, nu organe. Copiii au emoții și sunt conștienți de ce li se întâmplă, nu îi traumatizați! Ne dorim copii care să meargă cu drag la medic, care sa nu fie terorizați de halatul alb”, scrie psihologul în petiție.

Adela Moldovan solicită, astfel, Colegiului Medicilor din România și Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România să impună membrilor săi respectarea Legii Drepturilor Pacientului care prevede la articolul 32 că: „Pacientul poate beneficia de sprijinul familiei, al prietenilor, de suport spiritual, material și de sfaturi pe tot parcursul îngrijirilor medicale. La solicitarea pacientului, în măsura posibilităţilor, mediul de îngrijire şi tratament va fi creat cât mai aproape de cel familial”.

De asemenea, psihologul solicită interzicerea practicii scoaterii forțate a părinților cooperanți și stabili emoțional din camera de tratament unde copilul este îngrijit.

Psihologul Adela Moldovan mai subliniază faptul că cel mai mare potențial traumatizant îl are separarea copilului de mamă, de persoana în care are încredere și alături de care se simte în siguranță.

În primele ore de la publicarea petiției, aceasta a strâns câteva sute de semnături.

Pentru a semna petiţia, click AICI.