Afirmații îngrijorătoare ale unui psiholog. Adolescenții de azi au un nivel ridicat de anxietate, comparativ cu cel pe care îl aveau, în anii 1950, pacienții spitalelor de psihiatrie, crede un psiholog.
 
Anxietatea în rândul adolescenților este o problemă care se acutizează în România, iar aceasta poate apărea sub diferite forme, în diverse momente din viața lor și poate avea repercusiuni destul de grave asupra dezvoltării psihice a tinerilor.

În opinia psihologului Gabriela Marin, una dintre cauzele creșterii nivelului de anxietate în rândul adolescenților este strâns legată de lipsa de socializare față în față și petrecerea unui timp îndelungat în fața unui calculator sau a unui telefon mobil. Totodată, anxietatea se poate manifesta sub formă de timiditate, teamă de a vorbi în public (fobia socială), atacuri de panică, tulburări obsesiv compulsive sau stresul post-traumatic.
 
"În cele mai multe cazuri, anxietatea apare în același timp cu depresia, iar motivele pentru care aceste suferințe psihice asociate escaladează sunt izolarea socială, iluzia relaționării sau a prieteniei în mediul online, dar și dorința din ce în ce mai mare a adolescenților de aprobare din partea comunității”, declară psihologul Gabriela Marin, potrivit Plus Communication.

Specialistul afirmă că anxietatea s-a acutizat în societatea actuală comparativ cu deceniile trecute, deoarece, în prezent, suntem mult mai supuși la factorii de stres și nu mai avem timp să reflectăm la viețile noastre, la credințele noastre și ne petrecem viața într-un mod în care nu ne face plăcere.
 
"Trebuie să conștientizăm faptul că tehnologia a avansat foarte repede, iar acest fenomen a adus schimbări majore în rândul societății. Altfel spus, tehnologia s-a dezvoltat mult mai repede decât ne-am dezvoltat noi și nu am putut gestiona din punct de vedere psihologic și social aceste schimbări din viețile noastre”, afirmă psihologul Gabriela Marin.
 
Specialistul crede că, dintr-un anumit punct de vedere, oamenii sunt depășiți de bombardamentul informației si al sarcinilor de zi cu zi și duc în spate mai mult decât pot căra:
 
"Anxietatea și depresia existau într-o formă mult mai mică sau erau chiar inexistente acum câteva secole, deoarece oamenii nu erau supuși schimbărilor atât de bruște, stresul era prezent la cote mult mai mici, iar oamenii trăiau ghidați după un set de valori și reguli morale autentice. În societatea actuală, viteza cu care trăim – exact așa cum se aude, ne trăim viața în mare viteză – a creat o instabilitate emoțională în rândul maselor, iar anxietatea și depresia sunt răspunsuri clare că am pierdut controlul asupra vieții noastre și că avem nevoie de o pauză, avem nevoie să ne reechilibrăm din punct de vedere emoțional”.

Anxietatea părinților se transmite și către copiii lor, dar poate fi tratată
 
Adolescenții care au părinți care suferă de anxietate - foarte stresați sau care își fac griji excesive pentru ei - au șanse mult mai mari să preia, fără să conștientizeze, comportamentele și felul de a gândi al părinților.
 
"Deși, aproximativ trei din zece persoane mature suferă, la un moment dat, de stări de anxietate, această tulburare poate fi, din fericire, tratată. Psihoterapia - studiile au confirmat că în mod special psihoterapia cogntiv-comportamentală - este foarte eficientă în tratarea depresiei și a anxietății. Prin întelegerea legăturii dintre gânduri, emoții și comportamente, oamenii pot scăpa de fricile iraționale și calitatea vieții lor poate crește extraordinar de mult”, conchide psihologul psihoterapeut Gabriela Marin. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews