ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unul dintre subiectele pe care românii se ceartă, de câțiva ani, este pro sau contra vaccinare. Taberele sunt pe poziții aproape iriductibile, fiecare afirmând că deține adevărul suprem. Din păcate, sunt prea puțini cei care privesc cu luciditate fenomenul, acceptând că poate nu dețin adevărul absolut.
 
Una dintre pozițiile de echilibru pe acest subiect vine din partea lui Răzvan Constantinescu, medic primar gastroenterologie și medicină internă, șef de lucrări la UMF „Gr. T. Popa" Iași.

Constantinescu, care se numără printre cei mai cunoscuți medici din România, îi dă dreptate liderului PSD Liviu Dragnea, care a declarat că are „rezerve” în ceea ce privește vaccinarea obligatorie. Medicul susține că nu se poate impune o obligativitate în privința acestor vaccinuri.

„În privința vaccinării obligatorii, Dragnea are dreptate să „aibă rezerve". Exact asta avem cu toții la măsurile radicale: rezerve. În Germania, bunăoară, nu e obligatorie nicio vaccinare. Recomandată, da. Obligatorie, nu. În practica medicală, există vaccinuri obligatorii (ca recomandare fermă, nu ca impunere legislativă), altele recomandabile în anumite situații sau la anumite categorii de persoane, altele inutile, unele chiar nocive. Această ierarhizare pornește de la raportul beneficiu/risc: orice vaccin implică riscuri, de aceea îl facem atunci când beneficiile scontate întrec cu mult riscurile prezumtive. A trata subiectul „vaccinuri" la general este o prostie. În plus, ca să fie clar, NU există nimic obligatoriu în privința propriului corp!”, a scris Răzvan Constantinescu pe contul său de Facebook.

Răzvan Constantinescu este medic, autor și se ghidează după motto-ul: „Sunt un om liber!”.