ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cunoscut ca „planta-rege împotriva cancerului”, usturoiul a fost mult timp considerat o plantă vindecătoare miraculoasă. Institutul Național al Cancerului din Statele Unite plasează usturoiul în vârful piramidei legumelor recomandate împotriva cancerului.  

Studiile epidemiologice au arătat că usturoiul are proprietăți antitumorale, reduce riscul bolilor cardiovasculare și al dezvoltării bolii Alzheimer și chiar ajută la eliminarea metalelor grele precum plumbul din organism, scrie Epoch Times, care prezintă șapte beneficii pentru sănătate ale acestui aliment. Încă din 1550 î.Hr., Codexul egiptean Ebers a înregistrat utilizarea usturoiului ca remediu pentru boli de inimă, tumori și dureri de cap.

Principalul compus activ al usturoiului este alicina. Alicina stimulează secreția de suc gastric, îmbunătățește apetitul, ajută digestia, are proprietăți antibacteriene și antiparazitare și este cunoscută pentru prevenirea cancerului. Componentele suplimentare ale usturoiului sunt proteine, grăsimi, carbohidrați, calciu, fosfor, fier și oligoelemente, cum sunt zinc, magneziu, cupru, seleniu și iod. Usturoiul conține, de asemenea, vitaminele B1, B6 și C, caroten și uleiuri volatile. Usturoiul cu coaja violet este considerat a fi mai eficient decât usturoiul cu coajă albă, când este consumat în formă crudă.

Șapte beneficii pentru sănătate ale usturoiului

1. Prevenirea și tratamentul tumorilor și a cancerului

Dr. Jianhua Li, practicant de medicină tradițională japoneză, a declarat într-un interviu pentru Epoch Times că usturoiul se află în fruntea listei plantelor cu cel mai puternic potențial împotriva cancerului. Printre beneficiile pentru sănătate ale usturoiului sunt proprietățile sale antibiotice naturale, care pot inhiba dezvoltarea bacteriilor și au efecte antioxidante și antiinflamatorii, toate acestea contribuind la prevenirea cancerului.

După cum a constatat un studiu realizat în 1994 de Universitatea din Minnesota, care a implicat peste 40.000 de femei cu vârsta între 55 și 69 de ani, consumul regulat de usturoi, fructe și legume a redus riscul de cancer de colon cu 30%.

De asemenea, potrivit unui studiu publicat în Nutrients, consumul de usturoi crud de cel puțin două ori pe săptămână a fost asociat cu un risc mai mic de cancer la ficat în comparație cu cei care au consumat usturoi mai puțin de două ori pe săptămână sau deloc.

Analizele stratificate au arătat că asocierea dintre consumul ridicat de usturoi crud și protejarea de cancerul hepatic a fost observată în rândul persoanelor negative pentru antigenul de suprafață al hepatitei B (HbsAg), în rândul consumatorilor frecvenți de alcool, al persoanelor cu antecedente de consum de alimente contaminate cu mucegai sau de apă nefiltrată și al celor fără antecedente familiale de cancer la ficat.

Potrivit acestor descoperiri, consumul regulat de usturoi crud poate avea efecte benefice în reducerea riscului de cancer la ficat, în special în anumite subgrupuri de persoane.

2. Prevenirea bolilor cardiovasculare

Usturoiul și derivații acestuia au fost recunoscuți pe scară largă ca fiind un aliment medicinal pentru prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare, a aterosclerozei, hiperlipidemiei, trombozei, hipertensiunii arteriale și a diabetului.

Mai multe studii au arătat următoarele beneficii ale usturoiului în bolile cardiovasculare:

Reduce calcificarea vasculară. Extractul de usturoi reduce placa arterială sau ateroscleroza, scăzând astfel incidența bolilor cardiovasculare.

Agregant antiplachetar. Ajoene din usturoi poate interfera cu proteinele din sânge, poate reduce formarea cheagurilor de sânge și poate preveni embolia vaselor de sânge.

Reducerea colesterolului. Usturoiul scade în mod eficient colesterolul total și colesterolul cu densitate scăzută (LDL) cu 10%, reducând probabilitatea întăririi vaselor de sânge.

Vasodilatația. Usturoiul crește producția de oxid nitric de către celulele endoteliale, favorizând relaxarea vaselor de sânge.

Reducerea tensiunii arteriale. O analiză cuprinzătoare publicată în Journal of Nutrition în 2016, cuprinzând 970 de participanți și 20 de studii clinice, a arătat o reducere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice cu 8,7 ± 2,2 mm Hg și a tensiunii arteriale diastolice cu 2,5 ± 1,6 mm Hg.

În plus, o meta-analiză din 2015 a arătat că consumul de usturoi ajută la scăderea tensiunii arteriale (scăderea tensiunii arteriale cu 3,39 mm Hg și scăderea tensiunii arteriale sistolice cu 3,39 mm Hg), în special în rândul persoanelor cu hipertensiune arterială.

3. Prevenirea bolii Alzheimer

Boala Alzheimer duce la pierderea memoriei și a abilităților de comunicare pe măsură ce avansează.

Un studiu publicat în Journal of Nutrition în 2001 de către cercetătorii din Boston, Massachusetts, a demonstrat că extractul de usturoi conține substanțe fitochimice antioxidante care pot preveni deteriorarea oxidativă. În experimentele efectuate pe șoareci bătrâni, extractul de usturoi a îmbunătățit funcția cognitivă, a îmbunătățit memoria și a prelungit durata de viață.

4. Eliminarea plumbului din organism

Plumbul este un metal greu care poate fi prezent în aer, sol, apă și în anumite articole de uz casnic, cum sunt cești și vase. Expunerea prelungită la plumb poate duce la diferite boli, printre care probleme cu rinichii, infertilitate, declin cognitiv și hipertensiune arterială.

Un studiu controlat randomizat a arătat că usturoiul poate reduce în mod eficient nivelul de plumb din sânge cu 19% și poate diminua simptomele asociate cu otrăvirea cu plumb, cum sunt neliniștea, durerile de cap și hipertensiunea arterială.

Astfel, usturoiul este mai sigur din punct de vedere clinic și la fel de eficient ca medicamentul folosit împotriva intoxicației cu metale grele, d-penicilamina. Studiul a concluzionat că usturoiul poate fi recomandat pentru tratament în cazul otrăvirii cu plumb, ușoare până la moderate.

5. Protejarea ficatului

Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman, responsabil cu funcții precum metabolismul, detoxifierea și sinteza proteinelor din sânge.

Boala ficatului gras nonalcoolic (NAFLD) este o afecțiune în care grăsimea se acumulează în ficat. NAFLD cuprinde un spectru de afecțiuni, variind de la steatoză simplă (retenție anormală de grăsime într-o celulă sau într-un organ) până la steatohepatită nonalcoolică. În prezent, nu există un tratament farmaceutic stabilit pentru NAFLD, iar modificările în alimentație sunt considerate o abordare primară în gestionarea bolii.

Un studiu publicat în British Journal of Nutrition a analizat efectele suplimentelor cu pudră de usturoi asupra pacienților cu NAFLD. Potrivit descoperirilor, suplimentarea cu pudră de usturoi a demonstrat îmbunătățiri ale caracteristicilor hepatice și ale profilului lipidic în rândul persoanelor cu NAFLD. Aceste rezultate arată că introducerea pudrei de usturoi ca supliment alimentar poate fi promițătoare în ameliorarea simptomelor legate de ficat și a anomaliilor lipidelor asociate cu NAFLD.

6. Efectele antimicrobiene și antiinflamatorii

Usturoiul este un agent antibacterian natural cu spectru larg care conține compuși de sulf cu proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii puternice. Poate inhiba și ucide diverse bacterii, ciuperci, virusuri și alți agenți patogeni, ceea ce îl face unul dintre cei mai puternici agenți antimicrobieni naturali descoperiți până în prezent.

Un studiu publicat în Journal of Medicinal Food a identificat în usturoi patru compuși care conțin sulf cu proprietăți antiinflamatorii. Structurile chimice ale acestor compuși au fost identificate ca Z-ajoenă, E-ajoenă și derivați sulfonil oxidați ai ajoenului.

S-a descoperit că acești compuși cu sulf inhibă producția de oxid nitric și prostaglandine E2, precum și expresia citokinelor proinflamatorii. După cum arată descoperirile, compușii cu sulf derivați din usturoi au potențiale beneficii terapeutice ca agenți antiinflamatori.

7. Prevenirea răcelii

Usturoiul poate stimula sistemul imunitar al organismului, contribuind la prevenirea racelilor. Un studiu publicat în Advances in Therapy a raportat că extractul de usturoi poate reduce în mod eficient riscul de răceală cu 63% și chiar poate reduce durata simptomelor răcelii cu 70%, scurtând perioada de recuperare de la cinci zile la 1,5 zile.

În ciuda numeroaselor beneficii ale usturoiului, evitarea consumului excesiv al acestuia este importantă. Usturoiul crud poate irita tractul gastrointestinal, ducând la disconfort, balonare, diaree și respirație urât mirositoare.

Li recomandă prudență persoanelor cu boli grave sau celor care iau în prezent medicamente. Conform medicinei tradiționale chineze, usturoiul aparține unei categorii de alimente „care induc căldură”, ceea ce înseamnă că poate declanșa cu ușurință anumite boli sau poate agrava condițiile existente. Efectele sale secundare potențiale pot exacerba condițiile existente și pot, de asemenea, interfera cu eficacitatea anumitor medicamente sau pot provoca reacții adverse care să afecteze sănătatea generală. Consultați-vă cu medicul dumneavoastră pentru posibile contraindicații ale usturoiului sau ale oricărei alte plante medicinale la orice medicament pe care îl luați.