ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ActiveNews prezintă prima parte a unui document despre relația dintre companiile farmaceutice - profit - autorități sanitare, analiză primită pe adresa redacției din partea unui specialist din domeniu, care a dorit să rămână anonim.

Fără alte comentarii, iată textul:


„We have not lost faith, but we have transferred it from God to the medical profession.” (George Bernard Shaw)
„Medical science has made such tremendous progress that there is hardly a healthy human left.” (Aldous Huxley)
„Cine are nevoie de oameni sănătoși? Nimeni, deoarece nu aduc profit pentru nimeni.” (Anonim)

Ȋn cele ce urmează, vom descrie unele dintre motivele pentru care consumatorii, cetățenii, publicul larg, dar și autoritățile din multe state din UE și SUA, au început să-și piardă încrederea în „marea industrie farmaceutică”, producătoare, între altele, de vaccinuri. 

Datele există, sunt ușor accesibile și foarte simple, pe înțelesul tuturor… Tuturor celor care, apropo de filmul avertisment „Matrix”, au curajul să ia „pastilă roșie” (take the red pill) și vină la realitate… Firește că acest material nu este pentru ceilalți, care aleg „pastilă albastră” (take the blue pill), și cărora le urăm somn ușor și vaccinare cu spor.

Unul dintre cele mai complete studii despre creșterea rapidă a criminalității în domeniul farmaceutic a fost efectuat, în anul 2010, de un grup de cercetători din domeniul sanitar (Rapidly Increasing Criminal and Civil Monetary Penalties Against the Pharmaceutical Industry: 1991 to 2010, December 16, 2010, Sammy Almashat, M.D., M.P.H, Charles Preston, M.D., M.P.H, Timothy Waterman, B.S., Sidney Wolfe, M.D., Public Citizen’s Health Research Group).

Studiul arată că în 20 de ani (1991 - 2010) au fost aduse în față justiției zeci de firme producătoare de medicamente, într-un total de 165 de procese, cu acuzații de: tactici de promovare ilegală cu mesaje false (minciuni, pe înțelesul tuturor), tăinuirea/ măsluirea datelor reale de siguranță ale produselor (falsificarea studiilor clinice, ca să dea bine), ascunderea problemelor și neîndeplinirea standardelor de manufactură în fabrici (contaminarea cu toxine și infestarea produselor cu microbi), umflarea prețurilor la achizițiile publice (fraudarea/extorcarea banului public), excluderea concurenței prin tactici de monopol (să vândă doar ei), criminalitate financiară, mită la adresa medicilor și oficialilor guvernamentali din organizații precum OMS, și multe altele.

Valoarea totală a amenzilor și compensațiilor (pentru cetățenii afectați în urmă relelor tratamente) plătite în urma acestor 165 de procese a atins aproximativ 20 de miliarde de dolari SUA. Suma amenzilor aplicate pare astronomică, dar 20 de miliarde în 20 de ani, înseamnă aproape nimic (adică undeva în jur de 1 -2%) pe lângă valoarea pieței medicamentelor, ce a crescut de la 40 de miliarde pe an în 1990, la 230 de miliarde de dolari SUA anual în 2010 (majoritatea vânzărilor revenind acestor companii implicate în scandaluri). 

Merck îi „neutraliza” sau îi „discredita” pe medicii care criticau  

Important, cele mai mari companii din lume au fost „lovite” de mega scandaluri succesive (inclusiv producătorii de vaccine Glaxo, Pfizer, Merck) iar 3/4 din cazuri s-au înregistrat între 2006 și 2010, dovedind că din rațiuni de câștig rapid, practicile „murdare” s-au accelerat pe măsură creșterii pieței. Raportări similare se găsesc în multiple locuri (de ex. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_pharmaceutical_settlements)

Firmele implicate în aceste procese internaționale au aplicat pe scară globală tactici de acum dezvăluite pe deplin de către mass-media și jurnalele medicale: lansarea unor produse doar pentru profit, ascunzând sau făcându-se că nu au observat efectele adverse grave ce le pot provoca, inclusiv moartea pacienților; lansarea unor campanii media directe sau insidioase de discreditare și stigmatizare a medicilor care își păstrează luciditatea critică și independent profesională și nu iau bani și sponsorizări - implicit, ridicând obiecții sau făcând observații critice la adresa produselor cu probleme. Dați în judecată ulterior de zecile de mii de pacienți afectați, de familiile sau de urmași ai celor decedați, n-au avut vreo problemă să plătească compensații acestora, plus amenzi guvernului SUA, dar au negat cu hotărâre orice malversațiuni.

Exemple sunt multiple, dar unul dintre cele mai grave, din punct de vedere al consecințelor, este probabil scandalul medicamentului Vioxx/Rofecoxib, lansat de firma Merck în urmă aprobării (fără probleme!) de către agenția americană a medicamentelor, în 1999. Firma a fost forțată să retragă produsul de pe piață în 2004, după ce au apărut dezvăluiri că a ascuns în TOȚI CEI 5 ANI informații cheie legate de riscurile ori de lipsa de siguranță a produsului, rezultând astfel boli cardiace/infarcte, accidente vasculare cerebrale, afectări renale și hepatice severe și decese, ce au afectat zeci de mii de persoane. 

Pentru costurile proceselor, firma Merck a trebuit să pună deoparte circa 1 miliard de dolari SUA, iar pentru despăgubirea cetățenilor afectați, a fost nevoită să mai adauge circa 5 miliarde dolari SUA în 2007 (https://en.wikipedia.org/wiki/Rofecoxib; https://www.drugwatch.com/vioxx/litigation/)

Conform prestigiosului British Medical Journal, filozofia conducerii Merck era de a ataca agresiv oponenții, în special pe cei din domeniul medical. Cităm din email-urile dezvăluite în procese: medicii seniori (cei cu influență și putere de decizie probabil, șefi de societăți de specialitate, de catedre, de comisii, etc) „trebuie neutralizați” prin utilizarea de bani dați pentru cercetare, pentru educație medicală continuă, pentru finanțarea congreselor universităților/cursurilor, etc. Pentru cei care nu se pretează la astfel de acte și refuză, se recomandă „cu putere discreditarea”… ori tăierea finanțării (de ex. cazul prestigioasei Universități Stanford)… ori pregătirea mai bună pentru „lupta contra acestor barbari și sălbatici încă de la porțile congreselor”… sau chiar acțiuni denumite cu termenul de commando „seek and destroy”, adică de identificare și distrugere (profesională probabil!) chiar acolo unde locuiesc/își desfășoară activitatea.

 O afacere uriașă,  numită „gripa porcină” 

Un alt caz notoriu, încă nerezolvat în justiție, îl constituie acuzațiile de mituire la adresa unor oficiali ai ONU și Organizației Mondiale a Sănătății, pentru declanșarea la comandă a gripei porcine globale, care a avut ca efect comercializarea a milioane de doze de vaccin, nu numai inutil, dar și periculos pentru sănătate. 

Între mulți alții, parlamentarul Vitalia Pavlicenko, o persoană respectabilă și titrată, a cărei activitate în sprijinul și apărarea cetățenilor a fost recunoscută inclusiv cu Ordinul Național al României „Pentru Merit” în grad de Comandor, a publicat în limba română demersurile jurnalistei austriece Jane Burgermeister, care a dezvăluit o adevărată mafie a vaccinurilor, acuzând producătorii de genocid și bioterorism.

Iar exemplele pot continua... Acesta practică - de a lansa un produs cu efecte adverse și de a plăti, dacă e cazul, după lungi procese, ceva compensații unor victime nefericite, care au avut ghinion să se îmbolnăvească după ce au consumat ceea ce medicii (în majoritate, plătiți de producători) le-au recomandat ca fiind „sigure” - este și mai evidentă în cazul vaccinurilor, unde s-a reușit introducerea unei excepții în legea Americană – anume că firmele nu mai au nicio responsabilitate față de pacienții afectați de efectele adverse! Astfel statul american plătește actualmente miliarde de dolari victimelor vaccinurilor, respectiv 3,3 miliarde până în 2016. (http://www.nvic.org/Downloads/49-Doses-PosterB.aspx, https://www.cdc.gov/vaccinesafety/ensuringsafety/history/index.html

Devoalarea afacerilor dintre medici și industria farmaceutică

Ȋncepând cu anii 2014 - 2015, în urmă înmulțirii scandalurilor din industria farmaceutică, atât în plan local și regional, cât și internațional, autoritățile de stat au început să intervină. Ȋn SUA, dar și în multe alte țări (https://mariusgeanta.ro/opertiunea-hipocrate-coruptie-medici-arestati-croatia/
http://evz.ro/glaxosmithkline-amendata-in-china-cu-490-milioane-de-dolari-pentru-mita.html;

Spre exemplu, în primul material citat (pag.21), adjunctul șefului Agenției de Aprobare a Medicamentelor din SUA (FDA), dl. Eric Blumberg, exasperat că nu poate curma spirala creșterii criminalității în domeniul farmaceutic în SUA, a propus arestarea și judecarea conducerilor companiilor, în solidar cu acestea. 

În alte țări, spre exemplu Irlanda, Colegiul Medicilor a interzis categoric orice sponsorizare a medicilor venită din partea industriei farma. Astfel ghidul etic al „Irish Medical Council” le recomandă medicilor să nu accepte „darurile din partea industriei farmaceutice, sub formă de plăți pentru transportul și cazarea la congresele internaționale, așa încât judecata profesională să nu le fie influențată”. Irish Medical Council încearcă astfel să întrerupă practică unor companii farmaceutice care invită, direct și individual, specialiști și lideri de opinie la congresele internaționale, acoperind toate costurile, de la cazare la transport. 

Dr. Deirdre Madden, președintele comitetului de etică al Irish Medical Council spune că „această decizie reprezintă o schimbare culturală importantă, în concordanță cu cele mai bune practici internaționale în domeniu. Există cercetări care susțin faptul că medicii sunt influențați în deciziile lor de aceste practici (bani, sponsorizări). De asemenea, aceste instituții nu trebuie să se afle sub influența sau controlul industriei farmaceutice, păstrând autonomia decizională.”

În România, în vara lui 2015, 11 companii producătoare și distribuitoare de medicamente au intrat în atenția DNA, verificările vizând excursii pentru medici, plătite de companii la Paris sau Las Vegas; medici trimiși în excursii plătite de firme în cele mai exotice destinații - Nepal, Dubai, Tanzania, etc (http://mariusgeanta.ro/haideti-la-educatie-medicala-in-india-si-nepal-cu-romastru-trading/, https://mariusgeanta.ro/actavis-congres-dubai-oncologi/, https://mariusgeanta.ro/retete-falsificate-rodica-anghel-institutul-oncologic-bucuresti/

Și la noi, lucrurile au început să se miște. Notabile sunt însă instituții ca DNA, care a început investigațiile pentru mită în sectorul farmaceutic și Consiliul Concurenței, care a finalizat o investigație asupra sectorului farmaceutic, cu concluzii evidente și usturătoare… ( - Raport final privind investigația utilă pentru cunoașterea sectorului farmaceutic din România). Numai să țină cineva cont de aceste concluzii (alo, Senatul României?)... 

Consiliul Concurenței a luat poziție fermă, arătând că și la noi firmele de vaccinuri și medicamente cheltuie milioane cu promovarea și că unii dintre medici sunt plătiți de industria farmaceutică ca să promoveze anumite medicamente (http://www.economica.net/medicii-sunt-platiti-de-companiile-farmaceutice-sa-trimita-pacientii-la-anumite-farmacii-si-sa-cumpere-medicamente-scumpe_120517.html, http://www.economica.net/medicii-pentru-care-companiile-de-medicamente-au-platit-cele-mai-scumpe-participari-la-congrese-internationale_120595.html)

În plus, Ministerul Sănătății precedent a dat dovadă de transparență și a modificat legile, în primul rând excluzându-i din comisii pe medicii, profesorii și șefii plătiți de firme, și în al doilea rând obligând prin lege să se raporteze public toate plățile făcute de industrie către medici și organizațiile lor, directe ori indirecte. 

Astfel, de pe site-ul oficial guvernamental de raportare al Agenției Medicamentului - ANM, precum și de pe altele, de referință, ce au preluat datele și le-a prezentat în formate lizibile, reies informații importante despre cei implicați, de-a lungul timpului, în afacerile introducerii vaccinării obligatorii în România, pe care le vom prezența în cele ce urmează:

VA URMA