Zece porții de fructe și legume pe zi scad cu 31% riscul de moarte prematură

Consumul a zece porții de fructe și legume pe zi ne poate prelungi viața, potrivit concluziilor unui studiu realizat de o echipă de cercetători britanici de la Imperial College London. Aceștia au calculat că un astfel de obicei sănătos poate preveni 7,8 milioane de decese premature în fiecare an, informează BBC.
Cercetarea a presupus analiza informațiilor din 95 de studii care au analizat obiceiurile alimentare a două milioane de persoane.
O porție înseamnă 80 de grame de fructe și legume — echivalentul unei banane mici, a unei pere sau a trei linguri cu vârf cu spanac sau mazăre.
Echipa de oameni de știință au identificat, de asemenea, fructele și legumele ce reduc riscul de cancer și boli de inimă. Pentru scăderea riscului de cancer, cercetătorii recomandă în special: plantele verzi (cum ar fi spanacul), legumele galbene (precum ardeiul), plantele crucifere (de exemplu, conopida).
În vederea scăderii riscului de boli de inimă și de atac cerebral sunt indicate merele, perele, citricele, salatele, plantele cu frunze verzi și cruciferele.
În comparație cu persoanele care nu consumă zilnic fructe și legume, analiza a demonstrat că 200 de grame de fructe și legume reduc riscul de boli cardiovasculare cu 13%, iar 800 de grame scad cu 28% acest risc. De asemenea, 200 de grame pe zi reduc riscul de cancer cu 4% și de moarte prematură cu 15%. 800 de grame scad cu 13% riscul de cancer și cu 31% pe cel de moarte prematură.
„S-a demonstrat că fructele și legumele reduc nivelurile de colesterol, tensiunea și sporesc sănătatea vaselor de sânge și sistemul imunitar", a declarat pentru sursa citată dr. Dagfinn Aune, unul dintre cercetătorii implicați în studiu. „Acest lucru se datorează rețelei complexe de nutrienți ce se regăsesc în acestea. Spre exemplu, ele conțin mulți antioxidanți, care pot reduce deteriorarea ADN și pot conduce la o scădere a riscului de cancer", a completat specialistul.
Oamenii de știință nu cunosc încă dacă un aport de fructe și legume peste aceste cantități produce beneficii și mai mari asupra sănătății.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a minimum cinci porții de legume pe zi, adică cel puțin 400 de grame.
"Descoperirea noastră susține (recomandarea — n.r.) cinci pe zi, însă există beneficii mai mari în cazul unui consum mai mare", a mai spus dr. Aune.
Rezultatele cercetării au fost publicate în „International Journal of Epidemiology".
Cercetarea a presupus analiza informațiilor din 95 de studii care au analizat obiceiurile alimentare a două milioane de persoane.
O porție înseamnă 80 de grame de fructe și legume — echivalentul unei banane mici, a unei pere sau a trei linguri cu vârf cu spanac sau mazăre.
Echipa de oameni de știință au identificat, de asemenea, fructele și legumele ce reduc riscul de cancer și boli de inimă. Pentru scăderea riscului de cancer, cercetătorii recomandă în special: plantele verzi (cum ar fi spanacul), legumele galbene (precum ardeiul), plantele crucifere (de exemplu, conopida).
În vederea scăderii riscului de boli de inimă și de atac cerebral sunt indicate merele, perele, citricele, salatele, plantele cu frunze verzi și cruciferele.
În comparație cu persoanele care nu consumă zilnic fructe și legume, analiza a demonstrat că 200 de grame de fructe și legume reduc riscul de boli cardiovasculare cu 13%, iar 800 de grame scad cu 28% acest risc. De asemenea, 200 de grame pe zi reduc riscul de cancer cu 4% și de moarte prematură cu 15%. 800 de grame scad cu 13% riscul de cancer și cu 31% pe cel de moarte prematură.
„S-a demonstrat că fructele și legumele reduc nivelurile de colesterol, tensiunea și sporesc sănătatea vaselor de sânge și sistemul imunitar", a declarat pentru sursa citată dr. Dagfinn Aune, unul dintre cercetătorii implicați în studiu. „Acest lucru se datorează rețelei complexe de nutrienți ce se regăsesc în acestea. Spre exemplu, ele conțin mulți antioxidanți, care pot reduce deteriorarea ADN și pot conduce la o scădere a riscului de cancer", a completat specialistul.
Oamenii de știință nu cunosc încă dacă un aport de fructe și legume peste aceste cantități produce beneficii și mai mari asupra sănătății.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a minimum cinci porții de legume pe zi, adică cel puțin 400 de grame.
"Descoperirea noastră susține (recomandarea — n.r.) cinci pe zi, însă există beneficii mai mari în cazul unui consum mai mare", a mai spus dr. Aune.
Rezultatele cercetării au fost publicate în „International Journal of Epidemiology".
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

De la ”Vaccinare în viteza a șasea”, la Terapie Intensivă. Mihai Leu, în stare critică la Spitalul Fundeni din București. Fostul campion la box și raliuri a fost transportat de urgență cu elicopterul

Robert F. Kennedy: ”Gardasil este probabil cel mai rău vaccin în masă pe care l-am văzut vreodată”

Celebra actriță Teddi Mellencamp este în fază terminală de cancer generalizat, la 43 de ani, după ce s-a vaccinat Covid în 2021

Colegiul Pseudo-Medicilor reîncepe prigonirea Medicului Răzvan Constantinescu după ce acesta a ridicat problema MORȚILOR SUBITE din rândul cadrelor medicale în urma vaccinării cu seruri experimentale Covid. ”Abia aștept să-i umilesc din nou!”

Mort subit după vaccin, în floarea vieții - a debutat post-mortem...

Slovacia lansează o anchetă privind vaccinul Covid-19 după constatările de contaminare cu ADN
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)