ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai multe rude ale victimelor din „Colectiv” au venit marți dimineață la Parchetul General pentru a depune plângere penală împotriva fostului Ministru al Sănătății de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu, și a secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat. Rudele victimelor îi acuză pe cei doi că au intervenit greșit în noaptea tragediei, dar și că au refuzat transferul pacienților în străinătate. 

Acuzațiile merg de la abuz în serviciu și trafic de influență până la omor cu intenție indirectă. Cei care au depus plângerea au susținut prin Eugen Iancu, tatăl uneia dintre victime, că dovezi au fost strânse deja și vor mai fi aduse.

Iancu a adus acuzații extrem de grave la adresa lui Arafat, Bănicioiu, dar și medicilor. Pe lângă primii doi, vizați de plângerea penală mai sunt fostul premier Victor Ponta, acuzat de inacțiune, și fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.

„Am încercat să facem această plângere cât mai bine, pentru că a trebuit să trecem și noi printr-o perioadă grea. Nu am fost din primele luni foarte, foarte capabili să înțelegem ce s-a întâmplat, ne-am dat seama greu de problemele din spitale, ne-am dat seama greu, deși văzusem la televizor, că Arafat era în acea noapte mai preocupat să-și alinieze salvările roșii decât să salveze viețile. Vedem și acum că s-a întâmplat accidentul pe autostradă și pe toate televiziunile nu e decât Arafat. E singurul salvator din țara asta. Eu nu știu ce fac ceilalți... 

Îl vedem pe Bănicioiu că vrea să candideze. Mi se pare incredibil că omul ăsta are tupeul să spună că a făcut atunci tot ce era posibil. Nu a făcut nimic. Ne-a omorât copiii, atâta tot! 

Rolul medicilor e să salveze viețile, nu să muncească 48 de ore. Rolul lor, știind ce se întâmplă în spitale, că-i auzim și acum declarând că oricum mai mureau din cauza bacteriilor... Ar fi trebuit atunci, după ce i-au resuscitat, să iasă și să spună că aici vor muri, că nu avem condiții, iar bacteriile îi vor ucide”, a declarat Iancu.

Întrebat ce îi reproșează lui Bănicioiu, acesta a răspuns: „moartea copilului meu e suficient? Copilul meu a murit după trei săptămâni, nu a fost transportat din centrul Bucureștiului în timp util, a fost apoi transportat în condiții... dacă este să dezvolt, peste 100 de oameni au fost transportați cu mașini personale, cu taxiuri”.

Rudele celor din „Colectiv” au depus plângere penală. Iancu: Cei de la 112 îi făceau dobitoci pe răniții care ardeau

„Avem înregistrările și, în momentul în care o să le ascultați, o să constatați ce făceau cei de la 112. Ca să vă dau un exemplu: aveau timp să înjure, să-i facă dobitoci pe cei care urlau că erau arși. Asta e școala pe care Arafat o pregătește: oameni care să înjure la 112 răniții care țipă că au nevoie de ajutor. Sunau zeci de oameni, iar cei de acolo erau stresați că răniții ardeau și țipau la telefon! 

În luna noiembrie-decembrie se declarau în presă cinci timpi în cinci ședințe, pentru ca în urma raportului Corpului de Control, să se afle că nu avem cum să declarăm timpii că nu avem GPS pe mașini. Înseamnă că mințim ordinar din prima secundă și până în ziua de azi. Lucrurile acestea trebuie pedepsite. Copilul meu a murit după trei săptămâni în spital, cu cinci bacterii, fiind ținut în acest condiții pentru a muri pur și simplu. 

Medicii ar fi trebuit să aibă curajul și să spună că acei copii vor muri. Rolul medicului este să salveze viața, nu să tacă laș și să aștepte un salariu mai bun, că văd că asta se cere. După un an de zile vedem că au tupeul cei de la SANITAS să facă grevă în prag de alegeri, să ceară salarii mai mari. Condiții pentru pacienți când vor cere? Vreau să-l întreb pe acel lider de sindicat, pe cei de la DSP care au semnat că în spitale nu sunt bacterii. Vreau să-l aud pe cel de la DSP care a semnat în ultimii trei ani la Sfântul Ioan că acolo nu sunt bacterii. Omul ăla trebuie să înfunde pușcăria!”, a mai spus acesta.