ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 

 

Duminică, 14 mai 2017, Patriarhul Daniel și ierarhii din Sinodul Bisericii Ortodoxe Române au proclamat la Mănăstirea Putna canonizarea sfinților putneni: Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, și Cuvioșii Sila, Paisie și Natan - cu dată de prăznuire 15, respectiv 16 mai. 

Sfântul Ierarh Iacob Putneanul este considerat ocrotitorul familiei, apărătorul celor asupriți, ierarh vrednic și păstor neobosit. Sfântul Iacob Putneanul a fost Mitropolit al Moldovei în perioada 1750–1760. El a înnoit Mănăstirea Putna, locul unde a viețuit ca monah, începând cu anul 1755. 

Sfântul Iacob a tipărit primul abecedar din Moldova, Bucvarul, în 1755, și a înființat prima școală de la sat din Moldova, lângă Mănăstirea Putna, în 1759.

În 1760, el s-a retras din scaunul mitropolitan pentru că a apărat oamenii simpli de un impozit, văcăritul, care le aducea o mare sărăcie și care dusese și la o scădere a natalității.

Sfântul Iacob și ucenicii săi, Cuvioșii Sila, Paisie și Natan, au fost canonizați în anul 2016, iar Proclamarea canonizării a fost făcută de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu ierarhii Sfântului Sinod în 14 mai 2017, la Mănăstirea Putna.