ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un discurs susținut pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri" din Iași în cadrul Centenarului Reformei Constituționale de la Iași (14-20 iunie 1917 — 14-20 iunie 2017), vicepreședintele Senatului Iuliana Laura Scântei a reamintit că de la Iași în 1917 au fost susținute și apărate de oamenii politici ai vremii principiile fundamentale ale statului român, precum și principiile constituționale.

„Azi, 20 iunie, la Iași, facem o frumoasă repetiție a istoriei în prezența principalilor reprezentanți ai instituțiilor fundamentale de pe scena politică românească, și care din punct de vedere politic acum un secol au întruchipat voința națională. Afirmăm astăzi, la 100 de ani, că Iașiul nu a fost o capitală a provizoratului istoric în care s-a aflat națiunea română, ci a fost o reală capitală a renașterii și a speranței naționale. Iașiul, odinioară capitala Moldovei, și apoi capitala Regatului României, a fost locul unde s-au afirmat mereu principiile și valorile naționale, credința noastră, sentimentul solidarității, și al unității, temelii ale existenței și continuității statale", a declarat vicepreședintele Senatului Iuliana Laura Scântei.

La rândul său, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Teofan, a subliniat că anii 1859 și 1918 „sunt ani de grație cu urmări din cele mai de seamă pentru viețuirea națiunii române", și că în pregătirea celor două uniri „cetatea Iașilor a avut lucrarea sa de excepție prin oameni de excepție, pentru o realizare de excepție".

„Credem că aceste două momente nu ar fi avut loc fără purtarea de grijă a lui Dumnezeu, care prin oameni de excepție a făcut ceea ce era de considerat imposibil să devină realitate. Românii erau împărțiți în trei regiuni aparținând de trei imperii. În timp acestea s-au destrămat iar românii din cele trei provincii au format o țară. Astăzi avem tendința de a ne plânge pentru multitudinea de probleme, faptul că suntem dezbinați, că avem mari probleme economice, că am pierdut cu decenii în urmă o parte din teritoriul țării, iar astăzi mulți români pleacă pe alte meleaguri. Avem totuși o țară mult diferită față de ce aveau românii din 1859. Perioadele premergătoare acestor ani de grație 1859, 1918 au fost extrem de importante pentru ca ambele uniri să aibă loc. În pregătirea acelor evenimente cetatea Iașilor a avut lucrarea sa de excepție prin oameni de excepție, pentru o realizare de excepție", a afirmat mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Pe 20 iunie 1917 Senatul României a adoptat, la Iași, înscrierea principiilor sufragiului universal și, respectiv, dreptului de proprietate în Constituția României. Acest act de reformă constituțională radicală pentru acea epocă a fost precedat, pe 14 iunie 1917, de adoptarea de către Camera Deputaților a propunerii adresate Parlamentului, printr-o declarație, de către prim-ministrul Ion I.C. Brătianu (6 mai 1917) și a Proclamației Regelui Ferdinand I (din data de 5 aprilie 1917), prin care se promiteau țăranilor soldați pământ și drepturi cetățenești.

Tot pentru a marca acest moment al Centenarului Reformei Constituționale de la Iași (14-20 iunie 1917 — 14-20 iunie 2017), în cursul dimineții de marți a fost organizat și un Te Deum în memoria făuritorilor Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. La slujba oficiată în Catedrala Mitropoliei Moldovei și Bucovinei de mitropolitul Teofan au fost participat reprezentanți ai Președinției României, Principele Radu al României, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, ai mediului academic.