ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Iubitorii fotbalului au remarcat cu siguranță, atât direct cât și din relatările presei de specialitate, calitatea groaznică din acest moment a terenului de joc din cadrul Arenei Naționale, cel mai mare stadion de fotbal al țării.

Autoritățile, în special Primăria Municipiului București, au reacționat și au anunțat schimbarea gazonului, cu o nouă suprafață de joc, operațiune ce va costa 100.000 de euro, din bani publici.

Situația ar trebui să genereze un scandal de proporții asupra modului în care sunt cheltuiți banii publici, mai ales că nu este prima oară când se întâmplă acest lucru: gazonul s-a schimbat de opt ori în șase ani.

Inginerul Ovidiu Popescu spune că situația este generată de construcția defectuoasă a stadionului:

„Un gazon are nevoie de: unu - este lumina care să facă fotosinteză, doi - substanțe nutritive că poată să se hrănească, trei - ne trebuie apă și patru - aer. Este vorba despre o vara foarte călduroasă cu multe coduri de caniculă, o construcție mai deficitară care nu permite că lumina să între și nu prea avem aer”.

Reamintim că edificarea Arenei Naționale a costat peste 234 de milioane de euro, din bani publici, sumă ce se previziona a fi recuperată de autorități în...166 de ani. Nu se știe câți ani s-au adăugat la acest termen în urma acestor noi modificări.

Suma exorbitantă cheltuită pentru construirea Arenei nu a împiedicat închiderea ei de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, după ce în 2015 s-a constatat că nu avea avizul de securitate în caz de incendiu. Într-un final, după noi testări, s-a primit și mult așteptatul aviz, evitându-se demolarea și construirea unui acoperiș, operațiune extrem de scumpă, dar pe care PMB s-a arătat dispusă să o facă. De asemenea, la un an de la inaugurare, încă nu funcționau toate lifturile în cadrul Arenei de 234 de milioane de euro.

Acum aproape doi ani, jurnalistul Teodor Tița comenta isteria construcției de arene - între timp se vor mai construi și altele - din bani publici: „Au construit stadioane la Cluj, la Craiova, la Ploiești. Au construit peste tot. Nicăieri banii nu se întorc. Nu pot concesiona pentru că nimeni nu e interesat. Nu pot trăi din evenimente pentru că sunt puține și triste. Nu joacă în fiecare săptămână Barcelona pe Dinamo. U2 nu cântă lunar pe Cluj Arena. Haideți să ne mai ajustăm ambițiile. Haideți să lăsăm privații să decidă daca au sau nu nevoie de stadioane. Să îi sprijinim să fie ambițioși. Dar să nu mai aruncăm bani publici pe aroganțe scumpe.

Gândiți-vă la Național Arena când trebuie să intrați într-un spital decrepit”.

Reamintim că proiectul Catedralei Mântuirii Neamului are un cost estimat de 80 de milioane de euro și este supus unor critici sălbatice din partea unei anumite zone politico-civile. Ansamblul Catedralei Mântuirii Neamului va cuprinde, pe lângă biserica în sine, un spital, un muzeu, un loc de cazare pentru pelerini și un parc. Catedrala Națională este proiectată a fi inaugurată în 2018, fiind singurul proiect care marchează, concret, centenarul Marii Uniri. Hramul Catedralei va fi Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor) și Sf. Apostol Andrei.

O analiză publicată de ActiveNews înainte de a se hotărî demolarea și construcția unei noi arene Rapid, arăta că statul român va cheltui peste jumătate de miliard de euro pe arene noi, până în 2020. Echipa națională de fotbal a României a terminat pe ultimul loc în Grupa D a Euro 2016, fiind învinsă și de naționala Albaniei. De asemenea, echipa antrenată de germanul Daum nu mai are nicio șansă de calificare la Campionatul Mondial din Rusia, din 2018.