ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Generalul american Philip Breedlove, a descris pericolul din zona țării noastre provocat de acțiunile expansioniste și provocatoare ale Rusiei. Fost comandat al forțelor militare NATO până anul trecut, Breedlove a afirmat că țările din jurul Mării Negre, printre care și România, se află într-o „vecinătate provocatoare" și sunt practiv vizitate în războiul hibrid dus de Vladimir Putin.

Moscova a transformat Marea Neagră într-o zonă A2/AD (anti-access/area denial), prin care poate controla și nega acțiuni în regiune, atât pe timp de pace, cât și pe timp de război, susține generalul Breedlove într-un interviu acordat pentru Gândul, la o discuție cu mai mulți jurnaliști, la summit-ul Good Governance organizat la București de grupul Strategikon.

„Apărarea începe acasă. Trebuie să privim la toate țările din jurul Mării Negre, de la Turcia în jur, care sunt membre NATO, și să vedem în ce grad răspund ele mai întâi pentru ele însele. Apoi, în al doilea rând, ca parte a NATO", a atras atenția generalul american.

„Ce este important e că ne afirmăm dreptul de a opera, de a ne antrena și de a naviga în Marea Neagră, dreptul de trecere pe aici, nu renunțăm la ideea că aceasta este o zonă în care națiunile Mării Negre își pot face treburile în libertate.

Cred că e important ca Alianța să arate sprijin pentru țările de la Marea Neagră, arătând că aici este o regiune în care Alianța are operațiuni. Nu cred că este nevoie neapărat ca fie Rusia, fie NATO să devină prea provocatori, nu cred că ar trebui să devenim prea contondenți în Marea Neagră și să provocăm fricțiuni și mai mari.

Dar trebuie să demonstrăm clar că Alianța este o parte a asigurării libertății de navigare, de a opera și de a face exerciții pentru toate țările de la Marea Neagră. În mod clar, ce a făcut Rusia comasând o platformă de proiectare a puterii în Crimeea a schimbat dinamica.

Ei sunt capabili să atingă aproape întreaga Mare Neagră cu rachetele de croazieră de coastă, cam jumătate din mare cu rachetele de apărare și cam toată regiunea cu rachetele de atac la sol. Au avut o luare de poziție destul de clară despre cum cred ei că trebuie să opereze aici. Deci, eu cred că e important ca noi să ne continuăm prezența, fie că e rotațională, fie că e permanentă, dar asta ține de decizia politică a NATO. Iar cu siguranță dacă decidenții politici ai NATO spun că trebuie să fim aici permanent, avem această capacitate", a precizat generalul.

Philip Breedlove a lăudat România afirmând că face pași importanți în direcția corectă prin modernizarea armatei și participarea la proiecte comune NATO precum cel privind apărarea antirachetă.

„Este important ca țări precum România, la Marea Neagră, să înțeleagă că se află într-o vecinătate provocatoare – la nord este războiul proxy (prin intermediari – n.r.) din Ucraina, Rusia la nord-est, Iranul la sud, Turcia și toate problemele de la granița cu Siria – o mulțime de probleme care sunt îngrijorătoare pentru aliatul nostru România. Luându-vă angajamentul de a moderniza Armata, de a crește viteza de reacție a militarilor, de a fi interactivi în EPAA (European Phased Adaptive Approach) și alte proiecte, conectându-vă decisiv la NATO sunt lucruri importante și cred că această țară este pe calea cea bună când vorbim de aceste lucruri", a precizat generalul.