ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cei doi preoți din comuna Bârsana din Maramureș, Gheorghe Urda, ortodox, și Ioan Codrea, greco-catolic, se opun eliminării numelui lui Mircea Vulcănescu din titulatura școlii diln localitate, precum și îndepărtarea statuii marelui filosof aflată în curtea instituției.

Locuitorii localității sunt revoltați de presiunile exercitate în ultmele zile asupra autorităților locale de către Institutul Elie Wiesel de a face aceste schimbări, anunță Fundația Profesor Gheorghe Manu.

Mircea Vulcănescu a fost la Bârsana în anii '30, când filosoful făcea parte din echipa lui Dimitrie Gusti, care a făcut o cercetare sociologică în Maramureș.

Institutul Wiesel dorește schimbarea numelor numai multor instituții ce poartă numele unor personalități interbelice precum Mircea Vulcănescu, Radu Gyr, Vintilă Horia, Visarion Puiu, Gheorghe Jienescu și I. C. Petrescu.

În Cluj-Napoca, primarul Emil Boc nu a dat curs cererii de schimbare a numelui unei străzi din oraș ce se numește Radu Gyr.

În sectorul 4 din București denumirea liceului Mircea Vulcănescu a fost schimbată cu cea a primarului Cernăuțiului interbelic, Traian Popovici.