ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Așa cum cititorii au aflat deja, „E-Romnja” și „Centrul Filia” sunt cele două organizații non-guvernamantale care l-au reclamat  la CNCD pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, domnul Vasile Bănescu.

Asociația „E-Romnja” a fost înființată în iulie 2012 de „activiști romi și neromi” și are ca misiune „să activăm, să promovăm și să creștem implicarea civică în rândul femeilor rome în comunitate și societate”. Cei de la „E-Romnja” văd problema romilor în contextul stângii internaționale, alături de topicuri precum: egalitatea de gen, violența de gen, dreptatea socială, violența sexuală, accesul la asistență socială, participare politică.

Conform raportului de activitate pe anul 2016, în acel an veniturile acestei organizații au fost de 359.395 lei. Această sumă a fost cheltuită pe proiecte de mare impact precum: ateliere de activități de gătit pentru copiii romi, punerea în scenă a unei piese de „teatru-forum” intitulată „Alegerea Cristinei”, ateliere de lucru manual și dansuri, dar și oferirea de pachete de Crăciun pentru copii.

Interesant este că,  în 2017, veniturile acestei organizații au crescut considerabil, ajungând la un cuantum de 528 403 lei. Cu toate acestea, conform raportului de activitate pe anul trecut, banii s-au dus pe exact același tip de acțiuni ca și în urmă cu doi ani.
 
Înainte de 2016, însă, acest ONG a beneficiat de sute de mii de euro prin intemerdiul burselor oferite cu generozitate de Fundațiile Deschise ale lui George Soroș, dar și celebrele deja, granturi norvegiene. Iată câteva dintre „proiectele încheiate” ale acestei organizații:

  • Femeile participă EGAL”, proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG, cu un buget total de 33.600 euro.

  • „Sunt un model pentru comunitate”, proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG cu un buget total de 33.000 de euro

  • „Implică-te si schimbă perspectiva”, finanțat de Fundația Institutul pentru o Societate Deschisă - Oficiul Inițiativelor Rome, cu un buget total de 10.000 de USD implementat în perioada ianuarie 2013 – mai 2014

  • „Femeile Rome Consolidează Democrația Locală”, proiect finanțat de fundația Mama Cash, implementat în iunie 2013 –aprilie 2016 în Mizil, Spanoțov și București cu un budget total de 25 000 EUR. Mama Cash este o asociație de extremă stângă din Olanda, care sprijină ideologia LGBT, feminismul radical, transgenderismul, etc.

  • Dezvoltarea și Consolidarea Rețelei pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor”- aplicant Asociația Transcena , parteneri - GRADO, ANAIS, Artemis, CMSC, FILIA, Front, CPE, finanțat prin granturile SEEA 2009-2014, prin Fondul ONG, ȋn perioada 2015-2016, valoarea proiectului 93.700 euro.

  • „Coaliția pentru Egalitate de Gen”, proiect finanțat prin granturile SEEA 2009-2014, prin Fondul ONG, în perioada aprilie 2014-august 2015, cu un buget total de 75.000 de euro.

  • „Rupem Tăcerea despre Violența Sexuală” proiect implementat ȋn parteneriat cu alte 9 organizații feministe STIGAMOT(Islanda), Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen Filia, Asociația Front, Asociația Transcena, Institutul Est European pentru Sănătatea Reproducerii (IEESR), Fundația Sensiblu, Asociația Femeilor Împotriva Violenței Artemis, Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA. Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG, valoarea proiectului 35.025 euro

  • „Ketanipen 1”  - proiect finanțat de Helsinki Deaconess Institute în perioada Aprilie 2015 – Martie 2016 cu un buget total de 25.000 euro. „Helsinki Deaconess Institute” este o organizație finlandeză care se ocupă de ajutorarea tinerilor defavorizați, în special țigani.

Celălalt ONG, „Centrul Filia”, este „o organizație non-profit, apolitică și feministă care luptă împotriva inegalităților de gen prin activism, advocacy și cercetare”, după cum se precizează pe siteul său oficial.

„Centrul Filia” a fost fondată în anul 2000 și prea puțin de-a face cu ajutorarea romilor și mai mult „cu scopul de a dezvolta studiile de gen la nivel academic, astfel încât acestea să contribuie, prin expertiză și autoritate epistemică, la strategiile de emancipare în societatea românescă. Asociația s-a înființat cu sprijinul Fundației pentru o Societate Deschisă – România, prin Programul pentru Femei – Gender Awareness”.

„Filia” este o organizație care promovează ideologia stângii radicale la nivel ideologic, adresându-se în principal studenților. De altfel, „FILIA a sprijinit dezvoltarea Masteratului Studii de Gen, care, în conformitate cu specificul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, și-a schimbat denumirea în Masterat de Gen și Politici Publice. Organizația s-a adresat în principal studenților și cadrelor didactice de la Masteratul de Studii de Gen”.

„Centrul Filia” își asumă explicit promovarea corectitudinii politice, organizând mai multe manifestări în acest sens.  În 2015, a fost organizat un flash-mob unde se putea citi mesajul: "Pentru sănătatea democrației nu votați candidați sexiști, rasiști, homofobi, xenofobi, antisemiți, islamofobi”. 
 
Conform siteului oficial, „Centrul Filia” ar fi finalizat  un singur proiect, pentru care respectivul ONG a beneficiat de o finanțare de 43.409 euro: „Rupem tăcerea despre violența sexuală: întărirea capacității ONG-urilor de a integra violența sexuală pe agenda publică”.S-a desfășurat între 2014 și 2015.

La capitolul „Finanțatori”, regăsim aceleași fețe cunoscute: Fundațiile pentru O Societate Deschisă (Soroș), granturile norvegiene, dar și ambasadele Statelor Unite și ale Olandei sau Agenția Elvețiană de Dezvoltare și cooperare”. La capitolul „Parteneri”, apar ONG-urile cunoscute din rețeau Soroș: de la asociația „Activewatch” a lui Mircea Toma, la Accept și APADOR-CH. O apariție neobișnuită, mai ales în vedere că reprezintă mediul academic, unul al libertății de exprimare,  este și Asociația Națională a Organizațiilor Studențești din România.

Atât asociția „E-Romnja”, cât și „Centrul Filia”, se opun desfășurării Referendumului pentru Căsătorie. Aceste ONG-uri au semnat,  în 2016, un memoriu adresat Parlamentului României, cerându-le aleșilor să respingă inițiativa cetățenească semnată de 3 milioane de oameni, pe motiv că ar încălca standardele de „drepturile omului asumate de statul român”.