ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică, 13 mai, de la ora 17.00, are loc vernisajul expoziției de fotografie Biserici în lacrimi, semnată de Raluca Prelipceanu.

Raluca Prelipceanu, născut în 1982, este pictor iconar, doctor în Socio-Economie la Paris I Sorbona și colaborator al publicațiilor ”Lumea Credinței”, ”Lumea Monahilor” și ”Lumina”.

La eveniment, alături de autoare, vor lua cuvântul maestrul Grigore Popescu – Muscel și Maria Popescu Dragomir, pictori bisericești și restauratori.

Manifestarea se vrea un ultim semnal de alarmă pentru situația dramatică a câtorva bisericuțe de pe Valea Arieșului, în care se păstrează pictură de secol XVIII și XIX, cum sunt ”Sf. Arh. Mihail” din Vința, ”Sf. Gheorghe” din Lupșa-sat și ”Adormirea Maicii Domnului” din Valea Largă.

Dacă nu va fi strămutată, biserica ”Sf. Arh. Mihail” din satul Vința, din 1760, va fi, în foarte scurt timp, acoperită de halda de steril de la exploatarea minieră de cupru de la Roșia Poieni. Acest monument al credinței țărănești este înnobilat de pictura lui Simion Silaghi Sălăgeanu, finalizată în 1821, care se păstrează în condiții de excepție.

De asemenea, biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din Valea Largă, din 1780, riscă să se strice iremediabil, din pricina acoperișului deteriorat, prin care plouă în altar. Pictura de aici poartă marca zugravului Ciungar Toader.

Și biserica ”Sf. Gheorghe” din Lupsa-sat, din 1421,  cea mai veche din zonă, are nevoie de o restaurare urgentă. Aici sunt trei straturi de pictură, cel mai vechi datând din secolul al XV-lea, următorul fiiindu-i atribuit zugravului Gheorghe Tobias din Abrud, din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, iar ultimul fiind semnat, în anul 1810, de Simion Silaghi Sălăgeanu.
 
Expoziția are loc pe Str. Blănari nr. 23, et. 5 (Centrul Vechi).