ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, a dat concurs pentru un post de conferențiar universitar la Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul" (ANIMV) a SRI și a fost admis, a declarat Remus Pricopie, membru al comisiei de concurs.

„Eu am făcut parte din comisie, consider că dosarul este unul foarte bun, am semnat conform procedurilor și am acordat punctajul respectiv. După părerea mea, dosarul este unul foarte solid. Ocuparea unui post didactic în învățământul superior este o procedură destul de complicată. Sunt foarte multe probe și criterii. Domnia sa a îndeplinit toate aceste criterii. Domnul Coldea nu este pentru prima dată în fața unei experiențe didactice, predă de ani de zile. Dosarul este unul solid și nu sunt probleme pentru că, într-o carieră de 20 de ani de semnături, știu exact ce semnez și când semnez", a declarat, pentru Mediafax, Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), care a făcut parte din comisia de concurs.

Referitor la informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora general Florian Coldea nu ar fi îndeplinit toate condițiile cerute de legislație pentru a ocupa acest post de conferențiar la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul", Remus Pricopie a precizat că "a arunca cu noroi a devenit o practică în România".

„Toți oamenii care au făcut parte din comisie sunt oameni cu experiență didactică. Un om care a lucrat în domeniu aproape 20 de ani și a predat aproape 10 ani, credeți că nu face față să predea un curs la nivel de excepție într-o academie de profil? Cine să vină să predea? La arhitectură, predau arhitecți, la medicină, predau medici", a mai spus Remus Pricopie.

Rectorul de la SNSPA a mai precizat că în dosarul lui Florian Coldea sunt inclusiv recomandări, care nu sunt obligatorii, suplimentare, peste evaluările membrilor comisiei de concurs, fiind vorba de recomandări ale unor profesori din străinătate.

Vicepreședintele Comisiei parlamentare de control a activității SRI, deputatul ALDE Marian Cucșa, a declarat că nu i se pare normal ca Florian Coldea să revină și să predea la ANI, după ce a fost trecut în rezervă, el menționând că vor fi cerute detalii Serviciului.

„În prima ședință a Comisiei SRI vom cere Serviciului detaliile acestui subiect, să vedem cum a fost posibil ca domnul Coldea să revină ca și conferențiar universitar, la Universitatea <<Mihai Viteazul>>. Nu mi se pare normal să revină, să predea la Universitate, din moment ce a fost trecut în rezervă”, a menționat Cucșa, care a arătat că detaliile pe care Comisia le va solicita Serviciului vor privi și posibilitatea ca Florian Coldea să fie reangajat în Serviciu și să cumuleze, astfel, pensia cu salariul.

Pe 17 ianuarie 2017, Serviciul Român de Informații anunța că Florian Coldea a cerut trecerea în rezervă. Decizia a fost luată chiar dacă verificările demarate în urma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță au arătat că Florian Coldea nu a încălcat legea, Serviciul Român de Informații propunând la acea vreme repunerea în funcție.

Verificările în cadrul SRI au fost demarate după ce Sebastian Ghiță a publicat fotografii și înregistrări video în care ar apărea cei doi și familiile acestora, precizând că au avut o relație de prietenie.