ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Generalul (r.) dr. Constantin Degeratu invită la ieșirea din expectativa unei diplomații autohtone ce pare a acționa mai degrabă în spatele ușilor închise, dar, din păcate, fără efecte publice notabile. 

Un prim aspect abordat a fost acela al pericolului sugerat de un senator republican american, conform căruia președintele Donald Trump riscă să pună Statele Unite „pe drumul celui de-al Treilea Război Mondial".

„Este deja o formulă destul de bătătorită ideea aceasta cu cel de Al Treilea Război Mondial. Și, ca urmare, simplei afirmații, probabil, n-ar trebui să-i acordăm prea mare importanță. Problema în sine însă, a conflictului dintre SUA și Coreea de Nord reprezintă o problemă deosebit de stringentă, de o gravitate deosebită și trebuie să fim foarte preocupați de faptul că SUA, la nivelul conducerii strategice, au intrat într-o situație de tip «capcană». Iată un motiv de îngrijorare majoră.", a spus Constantin Degeratu pentru B1 TV, citat de Adevărul.

Ipoteza conform căreia SUA ar putea invoca Articolul 5, din Tratatul Nord-Atlantic pornind de la pericolul existent în Peninsula Coreea și de la un posibil atac cu rachete asupra Statelor Unite ale Americii, rămâne în continuare o necunoscută.

„Din februarie 2014, noi dezbatem o problemă deosebită, aceea a unui posibil conflict între NATO și Rusia, aici în Europa, la frontiera Estică a Alianței. De atunci am fost îngrijorați de faptul că multe dintre guverne, forțe politice din mai multe țări din această zonă au părut că dorm liniștite de o idee: suntem apărați de Articolul 5 , ca și când acesta ar fi un panaceu universal, o poruncă divină. Și de atunci eu am susținut ideea că problema Art.5 este una complexă, care are în spatele ei trei niveluri: cel de angajament politic, cel de pregătire strategică și cel de pregătire operațională, afirmând că la data aceea nu exista decât angajamentul politic. Trebuie făcut ceva pentru a asigura operaționalizarea Art. 5, în funcție de pericolul efectiv acolo unde este și acolo unde ar trebui contracarat." 

În plus, complexitatea dosarului geopolitic coreean impune o abordare prudentă, deoarece, precum susține Constantin Degeratu: 

„Dacă regimul nord coreean va amenința, este limpede că nu o face numai în nume propriu ci, o face împreună cu și în numele altei puteri și mă refer la Rusia. Și atunci trebuie să avem în vedere că reacția Rusiei poate fi aici și nu acolo. Deci dorința Rusiei de a atrage SUA într-o confruntare în zona aceea pare să fie atât de mare și apare să aibă ca obiectiv îndepărtarea SUA de această zonă. Deci, reacția noastră trebuie să aibă în vedere atât interesele SUA, aliatul nostru, cât și propriile noastre interese, deci capacitatea noastră de ripostă pentru propria noastră apărare deoarece, într-o astfel de împrejurare, acțiunea SUA aici, inevitabil, nu poate fi din primul moment una majoră.  Acțiunea trebuie să fie în primul rând a noastră, a europenilor și, efectiv, a Poloniei, a României, a Ungariei, a Bulgariei. Asta este complexitatea dosarului nord coreean, respectiv faptul că poate să impună invocarea Art.5 în favoarea SUA, amenințate de lovitură, dar care, la rândul ei – invocarea – s-ar putea transforma într-un pericol real la adresa noastră." 

Generalul, în rezervă, James Norman Mattis, secretarul american al Apărării, le-a cerut comandanților armatei americane să fie pregătiți pentru situația posibilă în care dipomația va eșua în soluționarea crizei din Peninsula Coreea. 

Constantin Degeratu spune că discursul președintelui Trump și acela al generalului Mattis confirmă faptul că „anihilarea armatei nord coreene este deja pe masa de lucru a militarilor. Și asta este în măsură să ne îngrijoreze foarte mult și să înțelegem că o astfel de situație este deja posibilă. Este posibilă din cauză că, de prin 2012, Moscova, de fapt din 2008, 2009, dar în principal din 2012, zăngăne destul de iritant armele nucleare, care se află pe masa de lucru a militarilor ruși deja, s-au realizat largi dezvoltări în acest sens prin dislocările masive de rachete Iskander, care pot să aibă oricare din încărcături. Și, din punctul acesta de vedere, deja SUA ar putea să fie obligate la o acțiune preemptivă tocmai pentru a transmite și Moscovei un mesaj corespunzător. Moscova se gândește deja că folosirea armei nucleare tactice, pentru ea ar însemna să vizeze Europa Centrală și Europa de Est. Este un lucru posibil, pentru că, am văzut un analist rus afirmând că la Hiroshima, Nagasaki și Cernobîl viața revine la normal."

Generalul (r.) dr. Constantin Degeratu s-a referit și la faptul că România trebuie să reacționeze și să nu mai țină capul plecat în cazul tuturor „recomandărilor” primite din partea puterilor străine.

„Ar fi bine să se înțeleagă faptul că dacă sunt acum unii cu capul plecat asta nu e neapărat o garanție că lucrurile vor rămâne așa. Și ar fi bine să se priceapă că îndemnurile acestea către drumurile din Catalonia sau altele, din nefericire, înseamnă îndemnuri spre violență aducătoare de moarte și nu-i bine deloc să sfidezi din considerente rasiale sau de alte formule o națiune, cum este o națiune normală, cum este cea română sau cea bulgară din această zonă. Aici avem dreptul real și trebuie să înțelegem că tratatul dintre România și Ungaria a pus capăt definitiv oricăror probleme. Dacă cineva nu a înțeles, e păcat. S-ar putea să înțeleagă altfel și trebuie să înțelegem că, așa cum este, statul de drept este în toate planurile și, atunci când e vorba de un telefon pentru trafic de influență și atunci când este vorba de secesiune. 
Secesiunea e fie pe criterii lingvistice, rasiale, secesiune pentru nu știu eu ce altă natură. Pentru că vedem că în Catalonia problema e că ei sunt prea bogați și nu vor să mai dea și altora. Dacă alții sunt prea săraci este un motiv de secesiune. Un partid de această natură din România, îndeamnă în campania electorală să nu se mai trimită banii de la Cluj, de la Oradea sau de la Zalău la „Miticii" de la București, pentru că sunt corupți, adică aceeași motivație de secesiune, de separare ca în Catalonia. 

Oamenii aceștia nu înțeleg că dacă încă nu au fost judecate crimele horthysmului din 1940, nu este un motiv să facă la fel? Nu înțeleg că aceste crime sunt imprescriptibile? Nu înțeleg că această continuare a politicii ruse de jignire a armatei române, pe care o etichetează armată fascistă, nu ne facem să uităm agresiunea criminală a Rusiei din 1940, care nu a fost încă pedepsită ? Și crimele bolșevismului nu au fost pedepsite. Nu înțeleg că nu am uitat că ansamblul artistic al Armatei Roșii, care vine azi să ne cânte la București, este ansamblul unei armate de ocupație, o armată care a făcut 2 milioane de victime ale violurilor în Germania, 600.000 în Polonia, 150.000 în România. Iar lucrurile astea nu s-au uitat! Cred că oricâți cetățeni au plecat din România, românii nu au uitat lucrurile astea și oricât am fi acum de dezbinați sau cu capul plecat, nu e bine să împingi o nație într-o astfel de direcție. Pentru că, într-adevăr atunci ești criminal, pentru că vrei ca lucrurile să se împingă către pierdere de zone și acest lucru trebuie avut în vedere pe dosarul acesta european. 

Prezența SUA este o garanție a faptului că suntem într-o organizație coezivă, că aventurile de la Moscova nu pot continua la nesfârșit, că schimbările din Ucraina sunt înt-adevăr periculoase, pentru că această ultimă măsură luată de autoritățile de la Kiev arată spre pozițiile Rusiei. N-am uitat ce ne asigurau prietenii noștri de la Kiev, pe la începutul anilor 90. Da, spuneau ei, dictaturile sunt rele, dar uneori lucrează în folosul popoarelor. Adică, acum, pe ultima sută de metri de trecere de partea Rusiei, rașchetăm cu totul drepturile românilor, polonezilor, rutenilor, ungurilor, slovacilor din Ucraina. Lucrurile astea sunt periculoase în construcția unei strategii periculoase, aici, în România."