ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre inițiatorii proiectului legii dării în plată la creditele pentru imobiliare, consideră avertismentul dat de către Comisia Europeană (CE) cu privire la această lege ca fiind rezultatul preluării de către aceștia din urmă a mesajului lobby-iștilor bancari, cu tot cu erori.

"Într-o primă fază, să știți că m-am simțit iritat, spre oripilat. Mă gândeam că, după ce a fost publicat și acest avertisment de risc sistemic, mai are să mai vină Nunțiatura apostolică a Vaticanului în România să ne spună cât de gravă e legea. Dar, după aceea, mi-am dat seama că raportul Comisiei Europene vorbește despre varianta anterioară a legii, care acum este corectată, nu mai are niciun echivoc", a declarat avocatul Gheorghe Piperea pentru cotidianul.ro.

Piperea este de părere că este o neînțelegere în paragraful din raportul Comisiei Europene în care se vorbește despre retroactivitatea legii.

"Legea nu are efecte retroactive, ea doar se aplică acelor contracte care sunt în derulare și au efecte în viitor. Poziția aceasta este bizară și pentru că, în mod evident, contrazice poziția Parlamentului European din octombrie 2015", explică Piperea.

În opinia avocatului, CE a preluat  "mesajul, care se tot prezintă la televizor, al lobby-iștilor bancari, cu tot cu greșeli": "Din nefericire, poziția pe care o adoptă CE este similară cu cea adoptată de Banca Centrală Europeană, care a intervenit și ea, anul trecut. Pe de altă parte, CE a spus și despre Polonia că nu mai este stat de drept [...], espre Ungaria a spus că este o dictatură în devenire [...], după aceea, a spus despre Grecia - că n-are importanță referendum-ul, ci are improtanță sa-și plătească datoriile. [...] E aceeași CE în toate cazurile. Nu știu ce să cred. Începe să crească sentimentul eurosceptic în rândurile consumatorilor, pentru că aceștia încep să se întrebe dacă este vorba despre o uniune europeană a cetățenilor europeni sau este vorba despre o uniune a băncilor din UE."

Punctul de vedere adoptat de Comisie în ceea ce priveste această propunere legislativă este destul de asemănător cu cel al băncilor.

"Un risc major pentru perspectiva macroeconomică este potențiala implementare a legii dării în plată în forma aprobată inițial de Parlament. Aplicarea retroactivă a legii la creditele aflate în prezent în derulare ar putea avea un impact negativ asupra creșterii creditării, încrederii consumatorilor și investitorilor, precum și asupra cererii interne", a mai spus avocatul.